Skogsbruk bland minor och granater

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Vem vill bedriva skogsbruk bland gamla minor och odetonerade artillerigranater? Tommy och hans arbetskamrater gör det gärna! I det senaste numret av SKOGEN tittar vi närmare på företagen i skogen, och framför allt de mindre företagen. Det finns en imponerande mängd.

Bengt EkDels förstås de hundratusentals skogsägarna som alla i praktiken är ansvariga för en firma. Och dessutom finns naturligtvis skogsvårds- och maskinentreprenörerna. Men även en rad småföretag som mer fungerar som olja i maskineriet. Rådgivare, mjukvaruföretag, trädfällare, uppfinnare, konstruktörer, turistguider. De som gör allt som inte kan hanteras inom den industri som odling och förädling av virke normalt utgör. (”Vi är som en fabrik, bara att den är utsmetad över jättelika områden” konstaterade en gång en representant för ett av de stora bolagens skogar.)

Annons
Annons

Bläddrar man i branschstatistiken så ligger de små företagen hyggligt till ekonomiskt. Hälften av de svenska företagen inom skog och såg avkastade år 2010 (senaste statistiken) 5,3 procent på sitt kapital. Ligger du över eller under? Men går man ner på de enskilda företagen blir spridningen förstås väldigt stor.
En anledning till att många skogliga företag har låga marginaler är att de är livsstilsföretag. Man har inte valt affärsidé för att man ser möjlighet att tjäna bra med pengar utan för att man vill ägna  sig åt en fascinerande verksamhet - eller bo på ett underbart ställe.
Men livsstilen blir skönare om man lyckas sköta sitt företag affärsmässigt. I artikelblocket ”Företagare” i det här numret tittar vi på hur mindre företagare jobbar med att starta under kontrollerade former, få kunder med billig marknadsföring, vi ser på innovation, effektivisering och kontrollerad avveckling.

Som ansvarig för ett företag behöver man support från många håll. Fråga mig, jag är totalt beroende inte bara av arbetet utan lika mycket av kunnandet hos medarbetare, styrelsen, medlemmar och läsare, konsulter och inte minst välvilliga ”konkurrenter”. Även mycket små företag har ett stort nätverk och det kan finnas många kostnadseffektiva sätt att organisera det på, till exempel genom ett ideellt ”företagsråd” om det saknas en styrelse. Det finns branschorganisationer, konsulter och statliga företag som hjälper företagare att ta steget från idealist till att bli proffs. Om ett livsstilsföretag ska ge en skön livsstil behöver man stöd. Och så behöver man förstås läsa SKOGEN om hur andra gör. Så slipper man kanske att gå på en mina.

SKOGEN 1/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons