Skogsbruk bland minor och granater

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Vem vill bedriva skogsbruk bland gamla minor och odetonerade artillerigranater? Tommy och hans arbetskamrater gör det gärna! I det senaste numret av SKOGEN tittar vi närmare på företagen i skogen, och framför allt de mindre företagen. Det finns en imponerande mängd.

Bengt EkDels förstås de hundratusentals skogsägarna som alla i praktiken är ansvariga för en firma. Och dessutom finns naturligtvis skogsvårds- och maskinentreprenörerna. Men även en rad småföretag som mer fungerar som olja i maskineriet. Rådgivare, mjukvaruföretag, trädfällare, uppfinnare, konstruktörer, turistguider. De som gör allt som inte kan hanteras inom den industri som odling och förädling av virke normalt utgör. (”Vi är som en fabrik, bara att den är utsmetad över jättelika områden” konstaterade en gång en representant för ett av de stora bolagens skogar.)

Annons
Annons

Bläddrar man i branschstatistiken så ligger de små företagen hyggligt till ekonomiskt. Hälften av de svenska företagen inom skog och såg avkastade år 2010 (senaste statistiken) 5,3 procent på sitt kapital. Ligger du över eller under? Men går man ner på de enskilda företagen blir spridningen förstås väldigt stor.
En anledning till att många skogliga företag har låga marginaler är att de är livsstilsföretag. Man har inte valt affärsidé för att man ser möjlighet att tjäna bra med pengar utan för att man vill ägna  sig åt en fascinerande verksamhet - eller bo på ett underbart ställe.
Men livsstilen blir skönare om man lyckas sköta sitt företag affärsmässigt. I artikelblocket ”Företagare” i det här numret tittar vi på hur mindre företagare jobbar med att starta under kontrollerade former, få kunder med billig marknadsföring, vi ser på innovation, effektivisering och kontrollerad avveckling.

Som ansvarig för ett företag behöver man support från många håll. Fråga mig, jag är totalt beroende inte bara av arbetet utan lika mycket av kunnandet hos medarbetare, styrelsen, medlemmar och läsare, konsulter och inte minst välvilliga ”konkurrenter”. Även mycket små företag har ett stort nätverk och det kan finnas många kostnadseffektiva sätt att organisera det på, till exempel genom ett ideellt ”företagsråd” om det saknas en styrelse. Det finns branschorganisationer, konsulter och statliga företag som hjälper företagare att ta steget från idealist till att bli proffs. Om ett livsstilsföretag ska ge en skön livsstil behöver man stöd. Och så behöver man förstås läsa SKOGEN om hur andra gör. Så slipper man kanske att gå på en mina.

SKOGEN 1/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons