Därifrån ska bränslet vidare till Södertäljes nya kraftvärmeverk. Vid Igelstaverket ska 700 000 kubikmeter grot och träddelar varje år bli värme och el.
Nästan hälften av bränslet kommer in på miljövänlig järnväg från överskottsområden i Sverige till den stora terminalen. Flödet kompletteras med båt för flis framförallt från norra Sverige och Baltikum, en mindre del ska komma med lastbil.
Igelstaverket kan alltså bli en riktigt stor aktör på virkesmarknaden och visar hur skogsenergin håller på att rita om kartan för den svenska virkesmarknaden. Förutom grot och träddelar ska flisen på sikt också komma från stubbar. Resultatet blir elektricitet och värme för Södertälje och Stockholm.
Deltagare på Föreningen Skogens Höstexkursion kunde få lite torgskräck ute på den enorma terminalytan. Därefter samlades de 130 deltagarna inne i en nybyggd flislada. Jämfört med själva värmeverket såg den ganska beskedlig ut, men när man kom in var den stor som en medeltida katedral.
Volymen är 10 000 kubikmeter — och ändå är det bara ett mindre buffertlager — när pannan går för fullt gör den av med innehållet på två dagar!
Text: Carl-Henrik Palmér