Skogsbolag på tå efter skogsbranden

22 juni 2016 Branden i Västmanland 2014 har skärpt vaksamheten i skogsbruket. Det gäller exempelvis Sveaskog som la ned all markberedning i Jönköpingstrakten under tio dagar i början av juni.

Skogsbolag på tå efter skogsbranden

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN  för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

– Rutinerna för hur vi ska agera vid torka och risk för brand är de samma som innan den stora skogsbranden. Men medvetenheten kring riskerna är betydligt högre idag. Vi talar dagligen med varandra om riskerna och rutinerna; det finns flera brandsläckare på varje maskin, brandvakter att aktivera för efterbevakning och våra entreprenörer har vårt fulla stöd till att stanna maskinerna om de bedömer minsta lilla risk, säger Michael Wallberg, skogsskötselledare på Sveaskog i Jönköping, i ett nyhetsbrev.

– Det handlade om sunt förnuft, vid torka räcker det med en enda gnista från maskinerna för att skapa en skogsbrand. Det är framförallt markberedning som orsakar brandrisk, när dess ståltänder slår i sten kan gnistor skapas som riskerar att leda till skogsbrand. Vi kan undvika den risken genom att inte köra i sådana områden när det är torrt, tillägger han.

I resultatområde Jönköping rådde mellan 4-14 juni brandklass 5, vilket för Sveaskogs anställda och entreprenörer är synonymt med att stoppa maskinkörningen.

– Att våra maskiner står still innebär givetvis ett ekonomiskt avbräck för oss, men det är ett litet problem i jämförelse med en eventuell brand. Minst lilla risk är för stor risk. Redan vid brandklass 4 tar vi till åtgärder, riktar in oss på myr- och torvmarker utan sten, säger Michael Wallberg.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb