”Skogsägarnas företagande syns inte på jägmästarlinjen”

30 maj 2018 FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Med 300 000 privata skogsägare borde det väl finnas spännande kurser kring deras företagande för en blivande jägmästare. Så tänkte Åsa Willén när hon gick utbildningen för 20 år sedan – och så tänker studenter än idag.

”Skogsägarnas företagande syns inte på jägmästarlinjen”



Tiden går fort när man har roligt och jag kan se tillbaka på drygt 20 år som jägmästare. Redan när jag gick min utbildning hade jag siktet inställt mot privatskogsbruket och de förutsättningar som finns för den enskilde skogsägarens företagande. Företagsekonomi, beskattning, juridiken kring fastighetsöverlåtelser med mera. Eftersom det finns mer än 300 000 privata skogsägare i Sverige, och de tillsammans äger hälften av skogen, så måste det finnas bra förutsättningar att hitta spännande kurser kring detta, eller?

Grundkurser i skogsskötsel, skogens ekologi och skogsindelning med mera var alla en bra grund för att sedan kunna inrikta sig mot den del av skogsbruket som jag hade siktet inställt på. Allt eftersom tiden gick blev det allt mer tydligt att det jag sökte inte gick att finna på jägmästarlinjen. Det fanns en inriktning mot ekonomi och marknad, men då helt fokuserad på storskogsbrukets förutsättningar och nationalekonomi. Lösningen för mig var att läsa fristående kurser inom juridik, företagsekonomi och beskattning på andra universitet för att få en utbildning som liknade det jag behövde för att nå mina jobb-drömmar, vilket jag också gjorde.

Självklart har utbildningen utvecklats sedan jag gick där, men jag har under åren haft löpande kontakt med studenterna till exempel  genom  att hålla ”frivilliga” föreläsningar på studentkåren och att vara handledare för olika uppsatser. Det är utifrån dessa möten med studenter uppenbart att det fortfarande inte finns tillräckligt med kurser som behandlar den privata skogsägarens företagande inom ramen för jägmästarutbildningen.

Skogsägandet i Sverige är på många sätt unikt med sin höga andel privatägdskog. Det borde därför vara självklart att det inom ramen för den högre skogliga utbildningen kunna hitta ett flertal kurser som täcker förutsättningarna för privata skogsägares företagande. Varför är det då fortfarande svårt att finna relevanta kurser och handledare för uppsatser som berör dessa ämnen?

Det är dags för SLU att sätta fokus även på dessa delar av skogsbruket i sina utbildningar!

ÅSA WILLÉN

Styrelseledamot i Föreningen Skogen

Affärsområdeschef Handelsbanken skog och lantbruk

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb