”Skogsägare tar strid mot staten”

19 februari 2018 Många har fått nog och nu tar skogsindustri och skogsägare strid för sin framtid. Det skriver Dagens Industri i ett reportage om bland annat en urholkad äganderätt och en klyfta mellan stad och landsort.

”Skogsägare tar strid mot staten”

I ett stort reportage i dag beskriver Dagens Industri  (DI) ett dramatiskt skifte i svensk skogspolitik som skett utan större debatt.  Det handlar om att staten skyddar alltmer skog och dessutom nekar markägarna ersättning.

Tidningen har besökt Pelle Sahlin i Jämtland som är en stor skogsägare men även ordförande i ett skogsbolag som förvaltar och avverkar skog åt mindre skogsägare. Han berättar att Skogsstyrelsen plötsligt säger nej till ungefär varannan avverkning i fjällnära skog. Besluten tas godtyckligt, anser han.

”Det värsta i allt detta är att staten inte längre betalar för den skog man tar i anspråk. Såvitt jag vet har inte någon av våra skogsägare kompenserats ekonomiskt. Många är knäckta och tar oerhört illa vid sig av det här”, säger han.

Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna, beskriver en oroande utveckling och varnar för fallande markpriser. ”För hur ska du kunna värdera marken om du inte vet om du kan bruka den,” undrar han.

Henrik Sjölund, vd för Holmen, anser att äganderätten har urholkats under den nuvarande regeringen.

”Eftersom det inte finns ett fungerande system där staten kompenserar dig ekonomiskt är det fråga om en form av expropriering som är helt oacceptabel”, säger han.

Flera som DI talat med vittnar om en klyfta inom regeringen där olika ministrar ger olika besked om skogspolitiken.

Pelle Sahlin pratar även om en klyfta mellan stad och landsbygd. Utan ett levande och starkt skogsbruk kommer delar av det här landet att slockna, anser han.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb