”Skogsägare tar strid mot staten"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Många har fått nog och nu tar skogsindustri och skogsägare strid för sin framtid. Det skriver Dagens Industri i ett reportage om bland annat en urholkad äganderätt och en klyfta mellan stad och landsort.

I ett stort reportage i dag beskriver Dagens Industri  (DI) ett dramatiskt skifte i svensk skogspolitik som skett utan större debatt.  Det handlar om att staten skyddar alltmer skog och dessutom nekar markägarna ersättning.

Annons
Annons

Tidningen har besökt Pelle Sahlin i Jämtland som är en stor skogsägare men även ordförande i ett skogsbolag som förvaltar och avverkar skog åt mindre skogsägare. Han berättar att Skogsstyrelsen plötsligt säger nej till ungefär varannan avverkning i fjällnära skog. Besluten tas godtyckligt, anser han.

”Det värsta i allt detta är att staten inte längre betalar för den skog man tar i anspråk. Såvitt jag vet har inte någon av våra skogsägare kompenserats ekonomiskt. Många är knäckta och tar oerhört illa vid sig av det här”, säger han.

Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna, beskriver en oroande utveckling och varnar för fallande markpriser. ”För hur ska du kunna värdera marken om du inte vet om du kan bruka den,” undrar han.

Henrik Sjölund, vd för Holmen, anser att äganderätten har urholkats under den nuvarande regeringen.

”Eftersom det inte finns ett fungerande system där staten kompenserar dig ekonomiskt är det fråga om en form av expropriering som är helt oacceptabel”, säger han.

Flera som DI talat med vittnar om en klyfta inom regeringen där olika ministrar ger olika besked om skogspolitiken.

Pelle Sahlin pratar även om en klyfta mellan stad och landsbygd. Utan ett levande och starkt skogsbruk kommer delar av det här landet att slockna, anser han.

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons