”Skogsägare tar strid mot staten"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Många har fått nog och nu tar skogsindustri och skogsägare strid för sin framtid. Det skriver Dagens Industri i ett reportage om bland annat en urholkad äganderätt och en klyfta mellan stad och landsort.

I ett stort reportage i dag beskriver Dagens Industri  (DI) ett dramatiskt skifte i svensk skogspolitik som skett utan större debatt.  Det handlar om att staten skyddar alltmer skog och dessutom nekar markägarna ersättning.

Annons
Annons

Tidningen har besökt Pelle Sahlin i Jämtland som är en stor skogsägare men även ordförande i ett skogsbolag som förvaltar och avverkar skog åt mindre skogsägare. Han berättar att Skogsstyrelsen plötsligt säger nej till ungefär varannan avverkning i fjällnära skog. Besluten tas godtyckligt, anser han.

”Det värsta i allt detta är att staten inte längre betalar för den skog man tar i anspråk. Såvitt jag vet har inte någon av våra skogsägare kompenserats ekonomiskt. Många är knäckta och tar oerhört illa vid sig av det här”, säger han.

Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna, beskriver en oroande utveckling och varnar för fallande markpriser. ”För hur ska du kunna värdera marken om du inte vet om du kan bruka den,” undrar han.

Henrik Sjölund, vd för Holmen, anser att äganderätten har urholkats under den nuvarande regeringen.

”Eftersom det inte finns ett fungerande system där staten kompenserar dig ekonomiskt är det fråga om en form av expropriering som är helt oacceptabel”, säger han.

Flera som DI talat med vittnar om en klyfta inom regeringen där olika ministrar ger olika besked om skogspolitiken.

Pelle Sahlin pratar även om en klyfta mellan stad och landsbygd. Utan ett levande och starkt skogsbruk kommer delar av det här landet att slockna, anser han.

Publicerad:
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons