”Skogsägare – säg ja till skolklasser”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Utelek
Lärare leker älgleken, en övning ur Skogen i Skolans ­ryggsäck.
UTEPEDAGOGIK. Nyligen arrangerades konferensen Ute är inne i Jönköping med fokus på utomhuspedagogik. SKOGEN ställde några frågor till Lars Klingström som var där för Skogen i skolans räkning.

Vad tyckte du om konferensen?
– Det var fantastiskt roligt att se att intresset för utomhuspedagogik växer sig allt starkare. Det finns i dag övertygande forskningsresultat som bekräftar att man lär sig bättre ju fler sinnen som engageras.   

Annons
Annons

Lars KlingströmLars KlingströmGjorde någon programpunkt särskilt starkt intryck?
– Det var nog när landskapsarkitekten Petter Åker­blom från SLU berättade om vikten av att barn får vistas utomhus.  Han visade bland annat en bild på en förskola i en förort vars lekplats såg ut som en inhägnad trottarservering. Det var väldigt talande.
– En helt annan sak var tre kvinnor från Norrtälje naturcentrum som jag pratade med. De bara lyste när de berättade om hur positivt deras verksamhet bemöts av skolklasser, men också av invandrarkvinnor som får ta aktiv del i odlingsarbetet och prova på praktiska övningar i skogen. Deras entusiasm gjorde stort intryck på mig.

Vad gjorde Skogen i skolan på konferensen?
– Vi är med i Utenavet som är arrangör. I en monter visade Helena Bengtsson från Region Mälardalen upp en del av Skogen i skolans läromedel. Och så arrangerade man också två workshoppar där lärarna själva fick prova på ett antal av övningarna i den nya skolskogsryggsäcken. Särskilt älgleken, som förmedlar kunskaper på ett lustfyllt sätt samtidigt som den innebär fysisk aktivitet, uppskattades livligt. 

Varför ska man som skogsägare intressera sig för utomhuspedagogik?
– Unga människor mår bra av att vistas i naturen. Det är också viktigt att förmedla kunskaper om skogen och dess roll i samhället. Skogsägare kan bidra genom att vara positiva till förfrågningar från skolor som vill komma på besök.  

SKOGEN 9/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons