Skogsägare råds att röja

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tre hundra skogsägare i Värmland kommer att tipsas om att de behöver röja i sin skog. 

Med hjälp av satellitbilder och analyser har Skogsstyrelsen identifierat var de tätaste ungskogarna finns. Nu påbörjas ett utskick till berörda skogsägare.

Annons
Annons

– Vi vet att det finns ett röjningsberg att beta av där ute i skogen. Vi hoppas att det här ska vara en hjälp för alla skogsägare att hitta områden där det kan finnas ett behov och på så sätt effektivisera och förbättra sitt skogsbruk, säger Gunnar Botström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens distrikt i Värmland, i ett pressmeddelande.

Liknande utskick har gjorts tidigare. Den här gången går det till skogsägare i norra delen av länet och därmed har hela Värmland täckts in av satsningen.

Det finns inget lagkrav på att man ska röja, men många goda argument: ökad produktion, bättre virkeskvalitet, minskad risk för snöbrott (träd som knäcks av snön). Dessutom kan man med röjning öka andelen foder för till exempel klövviltet och därmed minska risken för att de äter på unga planterade tallar, skriver Skogsstyrelösen.

– Utnyttja alla trädslag i ungskogen för att skapa en blandad skog under omloppstiden. Det är särskilt viktigt med tanke på torka och ökande angrepp av skadeinsekter, råder Gunnar Botström.

 

Publicerad:
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons