Skogsägare med tydliga mål efterlyses"

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
"I framtiden kommer nya produkter från skogen och då behövs mer råvara. Då behövs också fler skogsägare som har tydligare mål.” Börje Gunnarsson, Skogsrådgivare, Hushållningssällskapet konstaterar att framtidens skogsbruk kommer att kräva mer av skogsägarna.

Två av skogens viktigaste mål är att ge bra skörd och skötas så att den bevaras för framtida generationer, anser skogsrådgivaren Börje Gunnarsson.
– Många skogsägare driver ett aktivt skogsbruk med stort kunnande och engagemang. Det som bekymrar mig är att en del skogsägare inte tar sitt ansvar, utan sänker sin ambitionsnivå. I framtiden kommer nya produkter från skogen och då behövs mer råvara. Då behövs också fler skogsägare som har tydligare mål med sitt skogsbruk. Det ska dessutom vara lönsamt att äga skog.

Annons
Annons

Börje GunnarssonBörje Gunnarsson Skogsrådgivare, Hushållningssällskapet– Skogen betyder mycket för Sverige, globalt och för klimatet. Den får inte slarvas bort. Då blir det som att göra självmål och det vinner man inga matcher på. Att skogen inte sköts bättre beror delvis på ­okunnighet, men även brist på handlingskraft. 
Börje Gunnarsson menar att skogsägare måste röja mer och ofta är för passiva vid skötsel av ­ung­skogen. 
– Var offensiv och sätt utvald planta med bra ­proveniens. Se till att röja tidigt och gallra innan tolv-tretton meters övre höjd. Gödsla mellan­boniteterna när skogen är 40 år och äldre. Gärna ­produktion, men vi ska också klara av att sköta ­kultur- och miljövärden i skogen. 

Men Börje Gunnarsson säger också att det kan vara en svår avvägning för markägare att veta hur mycket de behöver engagera sig i omhändertagandet av skogen. 
– Tidigare bodde man ofta på fastigheten och var mer regelbundet involverad. Nu är många ägare mer splittrade, eftersom de kanske bor långt från fastigheten och sällan är i sin skog. Men det finns många duktiga entreprenadföretag som gärna hjälper till 
att sköta skogen. Här är kontakter och bra relationer värdefulla för skogsägaren.

– Vi har också en allt äldre markägarkrets. Just generationsskiften blir viktiga för skogens fortsatta utveckling. Finns intresse, engagemang och kunskap bland dem som ska ta över? Det här kommer att bli utmaningar för framtidens skogsbruk, konstaterar Börje ­Gunnarsson. 

Berättat för Stefan Hällberg

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons