Skogsägare: Förhandla!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bli bättre på att förhandla och var inte för ivrig – ha is i magen och låt köparen ringa tillbaka. Det säger Fredrik Reuter på Skogsforum som tycker att svenska skogsägare bör bli bättre på att ta betalt.

Sälj inte en pinne massaved för under 400 kronor fubben! Den uppmaningen kom från Fredrik Reuter (bilden nedan) på webbforumet Skogsforum för ett par år sedan. SKOGEN ringde Fredrik för att ­fråga om det var många som hörsammade uppmaningen då och hur han ser på prisutvecklingen på massaved nu.
– Det kom viss feedback den gången, men det här med att skogsägarna borde få bättre betalt för massaveden är något som vi jobbar med hela tiden, säger han.

Annons
Annons

Fredrik ReuterFredrik ReuterMassavedspriserna släpar efter även när kundernas – det vill säga skogsbolagens – lönsamhet är god. Det har kanske varit extra tydligt de senaste åren. 
– År 2018 hade skogsindustrin vinst­marginaler på 30 procent och investerade ­miljarder i förädling. Men betalningen för råvaran hängde inte med.

Men, poängterar Fredrik Reuter, det handlar inte om baggböleri på något vis. Faktum är att han inte har något ont att säga om industrin.
– De gör bara sitt jobb. Det är deras kärnverksamhet och det ­gäller för dem att få ut så mycket vinst som möjligt, säger han.

Inte heller har han något ont att säga om att virkesköpare många gånger jobbar mer med affärer byggda på förtroende än högsta pris.
– Det är bara att lyfta på hatten för en organisation som lyckas så bra med det. Men till skogsägaren vill jag säga: Se igenom det lite grand och börja förhandla.

Det är, anser han, skogsägarnas engagemang och kunskap som brister.

Diagram: prisutveckling, massaved 1996-2019 (leveransvirke)Källa: Biometria (SDC), Skogsstyrelsen

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons