Skogsägare fick rätt mot staten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.

En skriande punkt har varit om den planerade avverkningen kan kallas pågående markanvändning. I så fall har nämligen markägaren rätt till ersättning. 

Annons
Annons

Mark- och miljödomstolen i Umeå slår fast att skogsbruk i fjällnära skog är pågående markanvändning. Besluten om nekad avverkning gör således att skogsbruket avsevärt försvåras. Det saknar betydelse, menar tingsrätten, om det avverkats tidigare i området eller inte.

Därmed har skogsägarna rätt till ersättning.

Mark- och miljödomstolen poängterar också att det utan tvekan finns höga naturvärden i området. Det ger markägarna rätt till samma ersättning som vid bildande av naturreservat. Det handlar om motsvarande marknadsvärdet plus 25 procent. I de här fallen blir det sammanlagt 18 miljoner kronor.

Domen i fredags ses som en stor seger av skogsägarorganisationerna som i pressmeddelanden kommenterar den.

– Det är en tydlig seger för de skogsägare som vågade gå till domstol och en svidande förlust för staten som tvingat dem dit för att slippa undan det ekonomiska ansvaret för sitt agerande, säger Magnus Norberg, jurist på LRF Konsult som varit ombud för skogsägarna. 

 – Det är landsbygden som står för råvarorna i det svenska samhällsbyggandet. En livskraftig landsbygd är helt enkelt en förutsättning för ett fortsatt samhällsbyggande med utvecklad välfärd och då måste det finnas rättssäkra regler för skogsägare, säger Norras medlemschef Jonas Eriksson.

Även Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist kommenterar domen.

– Den här processen har tagit lång tid, det beklagar jag utifrån hur det påverkat alla berörda. Nu har vi ändå de första domarna och det är viktigt för oss att få vägledning. Samtidigt visar resonemanget i dem på komplexiteten och understryker det vi länge påtalat: att skogsvårdslagen behöver ses över och förtydligas när det gäller förutsättningarna i fjällnära skog, säger han.

Skogsstyrelsen har ännu inte fattat beslut om domen kommer att överklagas.

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons