Skoglig koncernchef blev årets Ruter dam

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Petra Einarsson, koncernchef hos Billerud Korsnäs, har utsetts till årets Ruter dam. Utmärkelsen går till den kvinna som tillträtt den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under året.

Petra Einarsson är vd och koncernchef för skogliga förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs sedan februari 2018.  Företaget, med åtta produktionsanläggningar, har en omsättning på drygt 22 miljarder kronor. 4 400 personer är anställda hos bolaget.

Annons
Annons

När årets Ruter dam väljs tas hänsyn till just företagets storlek men även den kvinnliga chefens grad av inflytande.

–Petra Einarsson har ett stort uppdrag i att leda företaget åt rätt håll och skapa värden för framtiden. Det gör hon genom ett ledarskap i starka värderingar. Hon har infört en decentraliserad organisation med tydligt kundfokus och lönsamhet samt en mer jämställd ledningsgrupp. Petra är en sann kvinnlig förebild, säger Marika Lundsten, vd för Ruter dam, i ett pressmeddelande.

Petra Einarsson är glad och stolt över utmärkelsen.

– De som känner mig väl vet att jag verkligen brinner för svensk basindustri. Man har chansen att  forma en hållbar framtid och jag har ju ganska nyligen bytt stål mot papper och förpackningar. Båda dessa branscher har insett vikten av mångfald och inkludering för fortsatt framgång men har en bit kvar. Kan jag genom denna fina utmärkelse vara en förebild och locka unga tjejer och kvinnor till branschen gör det mig särskilt glad.

 

 

Publicerad:
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons