Skoglig koncernchef blev årets Ruter dam

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Petra Einarsson, koncernchef hos Billerud Korsnäs, har utsetts till årets Ruter dam. Utmärkelsen går till den kvinna som tillträtt den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under året.

Petra Einarsson är vd och koncernchef för skogliga förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs sedan februari 2018.  Företaget, med åtta produktionsanläggningar, har en omsättning på drygt 22 miljarder kronor. 4 400 personer är anställda hos bolaget.

Annons
Annons

När årets Ruter dam väljs tas hänsyn till just företagets storlek men även den kvinnliga chefens grad av inflytande.

–Petra Einarsson har ett stort uppdrag i att leda företaget åt rätt håll och skapa värden för framtiden. Det gör hon genom ett ledarskap i starka värderingar. Hon har infört en decentraliserad organisation med tydligt kundfokus och lönsamhet samt en mer jämställd ledningsgrupp. Petra är en sann kvinnlig förebild, säger Marika Lundsten, vd för Ruter dam, i ett pressmeddelande.

Petra Einarsson är glad och stolt över utmärkelsen.

– De som känner mig väl vet att jag verkligen brinner för svensk basindustri. Man har chansen att  forma en hållbar framtid och jag har ju ganska nyligen bytt stål mot papper och förpackningar. Båda dessa branscher har insett vikten av mångfald och inkludering för fortsatt framgång men har en bit kvar. Kan jag genom denna fina utmärkelse vara en förebild och locka unga tjejer och kvinnor till branschen gör det mig särskilt glad.

 

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons