Skogens värde är bara till låns

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
"Kom ihåg att skogen är ett värde du bara har till låns ett tag. Sköt den därför med omsorg och ansvar”. Det säger Bertil Lindqvist i Sista ordet i tidningen SKOGEN.

Bertil Lindqvists skogsbruksbana började redan när han var 15 år, på femtiotalet. Då var det ­hästen som gällde i skogsbruket. 
– Jag brosslade och körde timmer. Ett tufft jobb för en 15-årig kille. De flesta andra i min ålder högg i stället, minns Bertil.
61 år efter att han körde fram sitt första ­timmerlass lät han skogsfastigheten gå vidare till nästa generation. Men efter oräkneliga ­timmar som självverksam skogsbrukare med motorsågen som främsta redskap har han många tips att dela med sig av till mindre ­erfarna skogsägare.

Annons
Annons

Bertil LindqvistBertil Lindqvist skogsbrukare i Mårdsjön, Jämtland.– Skaffa dig utbildning. Att äga skog är ­mycket mer ansvarfullt än att ”bara ha några träd”. Kom ihåg att skogen är ett värde du bara har till låns ett tag. Sköt den därför med omsorg och ansvar. Då kan du känna dig stolt den dagen någon annan tar vid.
– Gör så mycket som möjligt själv av skogsvårdsåtgärderna. Då lär du känna bestånden bra. Röjning är viktigast. Försummas den blir det aldrig någon kvalitetsskog.
– Skaffa en bra kontakt hos virkeköparen. 

Var inte rädd för att ställa krav! Jämför priserna på efterjobben, alltså markberedning och ­plantering. Priserna påverkar direkt nettot efter avverkningen. Bygg vägar också. Ett utvecklat skogsbilvägnät med bra standard höjer fastighetens värde.
– Och vid allt skogsarbete: Sätt din person­liga säkerhet främst.

De bestånd som Bertils son nu har tagit över präglas av omsorg, intresse och kunskap. 
– Å ja, nog finns det fortfarande sånt som måste åtgärdas. Men om man tittar i back­spegeln så blev mitt skogsbruk till slut kanske ändå en hygglig investering då man måste se allt skogsägande i ett långsiktigt perspektiv.
 

Berättat för Per Ericsson

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Annons
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Annons
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons