Skogens värde är bara till låns

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
"Kom ihåg att skogen är ett värde du bara har till låns ett tag. Sköt den därför med omsorg och ansvar”. Det säger Bertil Lindqvist i Sista ordet i tidningen SKOGEN.

Bertil Lindqvists skogsbruksbana började redan när han var 15 år, på femtiotalet. Då var det ­hästen som gällde i skogsbruket. 
– Jag brosslade och körde timmer. Ett tufft jobb för en 15-årig kille. De flesta andra i min ålder högg i stället, minns Bertil.
61 år efter att han körde fram sitt första ­timmerlass lät han skogsfastigheten gå vidare till nästa generation. Men efter oräkneliga ­timmar som självverksam skogsbrukare med motorsågen som främsta redskap har han många tips att dela med sig av till mindre ­erfarna skogsägare.

Annons
Annons

Bertil LindqvistBertil Lindqvist skogsbrukare i Mårdsjön, Jämtland.– Skaffa dig utbildning. Att äga skog är ­mycket mer ansvarfullt än att ”bara ha några träd”. Kom ihåg att skogen är ett värde du bara har till låns ett tag. Sköt den därför med omsorg och ansvar. Då kan du känna dig stolt den dagen någon annan tar vid.
– Gör så mycket som möjligt själv av skogsvårdsåtgärderna. Då lär du känna bestånden bra. Röjning är viktigast. Försummas den blir det aldrig någon kvalitetsskog.
– Skaffa en bra kontakt hos virkeköparen. 

Var inte rädd för att ställa krav! Jämför priserna på efterjobben, alltså markberedning och ­plantering. Priserna påverkar direkt nettot efter avverkningen. Bygg vägar också. Ett utvecklat skogsbilvägnät med bra standard höjer fastighetens värde.
– Och vid allt skogsarbete: Sätt din person­liga säkerhet främst.

De bestånd som Bertils son nu har tagit över präglas av omsorg, intresse och kunskap. 
– Å ja, nog finns det fortfarande sånt som måste åtgärdas. Men om man tittar i back­spegeln så blev mitt skogsbruk till slut kanske ändå en hygglig investering då man måste se allt skogsägande i ett långsiktigt perspektiv.
 

Berättat för Per Ericsson

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons