Regeringen har satt som mål att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll år 2050. Men det kommer att kräva avsevärda insatser. Är det ens möjligt och vad måste vi i så fall göra för att målet ska nås? Det undrar Linnéuniversitetet som i januari 2017 startar ett nytt projekt med syfte att utvärdera de insatser som beskrivs i klimatfärdplanen och effekten på den totala kolbalansen i svensk skogssektor..
Utvärderingarna kommer att inkludera skogliga ekosystem, inlagrat kol i skogsprodukter, material- och energianvändning av skogsråvara, samt avfall och återvinning av skogsprodukter. Ledande experter kommer att delta i beräkningar, analyser och utvärderingar.
– För att kunna förstå och beskriva skogens roll för klimatet är det viktigt att analysen omfattar hela skogssektorn. Då kan vi klarlägga inte bara hur skogsbruk påverkar mängden kol bunden i skogen, utan också hur biobränslen och andra skogsprodukter kan ersätta fossila bränslen och energikrävande produkter som betong och aluminium, säger Bishnu Chandra Poudel, forskare vid institutionen för skog och träteknik på Linnéuniversitetet och ledare för projektet, i ett pressmeddelande.
Projektet, som ska pågå under tre år, har fått 2 997 000 kronor i bidrag av forskningsrådet Formas. Projektnamnet är: ”Totala kolbalansen för svenskt skogsbruk: Utvärdera riktlinjer för klimatfärdplan 2050”.