Skogens ordförande blir hedersdoktor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman vid Föreningen Skogens höstexkursion 2019. Foto: Marie Sparreus, Azote.
Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.

På 1970-talet var Monika Stridsman en av de första tio kvinnorna i landet med jägmästarexamen. Efter sitt första jobb hos Domänverket i Pajala har hon bland annat varit vd för föregångaren till Föreningen Skogen, nämligen Sveriges Skogsvårdsförbund. Efter det följde jobb som ansvarig för jaktfrågor hos Naturvårdsverket och generalsekreterare för Världsnaturfonden. Sedan blev det Skogsstyrelsen, först som länsjägmästare och mellan 2009 och 2016 som generaldirektör.

Annons
Annons

I dag är hon pensionär och som sådan mycket aktiv, bland annat som driftig ordförande för Föreningen Skogen. Där arbetar hon med såväl utvecklingsfrågor som att moderera vid möten och höstexkursioner.

Bakom hennes nominering till hedersdoktor står SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitets) institution för sydsvensk skogsvetenskap. Där anser man att hennes engagemang i forskningskommunikation har bidragit till att universitets resultat fått ett brett genomslag och gjort skillnad för det dagliga arbetet i skogen.

”Monika Stridsman har varit ett föredöme för alla kvinnliga jägmästare som de senaste decennierna vågat utmana mansdominansen i skogen,” säger Urban Nilsson, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, i ett nyhetsbrev från SLU. 

Utmärkelsen kom som en glad överraskning. 

”Jag ser det som ett erkännande från det universitet jag haft kontakt med hela mitt yrkesliv. Under åren har jag flera gånger föreläst om jämställdhet, ledarskap och andra frågor. Det fortsätter jag gärna med. Om jag nu blivit hedersdoktor vill väl universitetet ha lite nytta av mig", säger Monika Stridsman.

Läs SLU:s nyhetsbrev

 

Publicerad:
 • Ytterligare en pappersmaskin stängs 

  Nu planeras nedstängning av ytterligare en pappersmaskin i Norden. 140 anställda berörs vid Stora Ensos anläggning i Hyltebruk.
 • Annons
 • Virkesstudion #39 – Global utblick

  I Virkesstudion diskuterar Per Hedberg virkesmarknaden ur ett globalt perspektiv med Håkan Ekström, Wood Resources International.
 • Yrkesvägen till fossilfrihet

  Kategorier: Skogssverige, jägmästare
  Genom jägmästaryrket kan man högst påtagligt bidra till ett fossilfritt Sverige. Det är Lena Jonsson ett bevis på.
 • Annons
 • Finaste medaljen för lyskraftig skogsforskning

  Sveriges lantbruksuniversitet ger sin finaste medalj till en av sina mest citerade forskare. Han heter Jan Stenlid och är professor i skogsträdens patologi. 
 • Brand gör långvarig mångfaldsnytta

  Skalbaggar är viktiga för skogens biologiska mångfald. Nu visar forskning att skogsbränder kan gynna vissa hotade arter under lång tid. 
 • Annons