Skogens ordförande blir hedersdoktor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman vid Föreningen Skogens höstexkursion 2019. Foto: Marie Sparreus, Azote.
Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.

På 1970-talet var Monika Stridsman en av de första tio kvinnorna i landet med jägmästarexamen. Efter sitt första jobb hos Domänverket i Pajala har hon bland annat varit vd för föregångaren till Föreningen Skogen, nämligen Sveriges Skogsvårdsförbund. Efter det följde jobb som ansvarig för jaktfrågor hos Naturvårdsverket och generalsekreterare för Världsnaturfonden. Sedan blev det Skogsstyrelsen, först som länsjägmästare och mellan 2009 och 2016 som generaldirektör.

Annons
Annons

I dag är hon pensionär och som sådan mycket aktiv, bland annat som driftig ordförande för Föreningen Skogen. Där arbetar hon med såväl utvecklingsfrågor som att moderera vid möten och höstexkursioner.

Bakom hennes nominering till hedersdoktor står SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitets) institution för sydsvensk skogsvetenskap. Där anser man att hennes engagemang i forskningskommunikation har bidragit till att universitets resultat fått ett brett genomslag och gjort skillnad för det dagliga arbetet i skogen.

”Monika Stridsman har varit ett föredöme för alla kvinnliga jägmästare som de senaste decennierna vågat utmana mansdominansen i skogen,” säger Urban Nilsson, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, i ett nyhetsbrev från SLU. 

Utmärkelsen kom som en glad överraskning. 

”Jag ser det som ett erkännande från det universitet jag haft kontakt med hela mitt yrkesliv. Under åren har jag flera gånger föreläst om jämställdhet, ledarskap och andra frågor. Det fortsätter jag gärna med. Om jag nu blivit hedersdoktor vill väl universitetet ha lite nytta av mig", säger Monika Stridsman.

Läs SLU:s nyhetsbrev

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons