Skogens ordförande blir hedersdoktor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman vid Föreningen Skogens höstexkursion 2019. Foto: Marie Sparreus, Azote.
Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.

På 1970-talet var Monika Stridsman en av de första tio kvinnorna i landet med jägmästarexamen. Efter sitt första jobb hos Domänverket i Pajala har hon bland annat varit vd för föregångaren till Föreningen Skogen, nämligen Sveriges Skogsvårdsförbund. Efter det följde jobb som ansvarig för jaktfrågor hos Naturvårdsverket och generalsekreterare för Världsnaturfonden. Sedan blev det Skogsstyrelsen, först som länsjägmästare och mellan 2009 och 2016 som generaldirektör.

Annons
Annons

I dag är hon pensionär och som sådan mycket aktiv, bland annat som driftig ordförande för Föreningen Skogen. Där arbetar hon med såväl utvecklingsfrågor som att moderera vid möten och höstexkursioner.

Bakom hennes nominering till hedersdoktor står SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitets) institution för sydsvensk skogsvetenskap. Där anser man att hennes engagemang i forskningskommunikation har bidragit till att universitets resultat fått ett brett genomslag och gjort skillnad för det dagliga arbetet i skogen.

”Monika Stridsman har varit ett föredöme för alla kvinnliga jägmästare som de senaste decennierna vågat utmana mansdominansen i skogen,” säger Urban Nilsson, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, i ett nyhetsbrev från SLU. 

Utmärkelsen kom som en glad överraskning. 

”Jag ser det som ett erkännande från det universitet jag haft kontakt med hela mitt yrkesliv. Under åren har jag flera gånger föreläst om jämställdhet, ledarskap och andra frågor. Det fortsätter jag gärna med. Om jag nu blivit hedersdoktor vill väl universitetet ha lite nytta av mig", säger Monika Stridsman.

Läs SLU:s nyhetsbrev

 

Publicerad:
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons