Skogens jobb finns i tätorter

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Visst ger skogen jobb – men de finns i tätorternas massa­fabriker. Det är i förädlings­ledet det skapas ekonomiska värden och jobb. Det säger Per Angelstam i Sista ordet.

Att skogen skapar jobb på landsbygden stämmer dåligt, anser Per Angelstam som är professor vid SLU och bofast i Bergslagen, men också hemmans­ägare i Vilhelmina. Där tillbringade han mycket tid under femtio- och sextiotalen i en levande landsbygd. 
– Man såg brevbäraren och mjölkbilen, morfar jobbade med flottning och det fanns sågverk igång. 

Annons
Annons

I dag är det få personer som jobbar inom skogsbruket och sågen är nedlagd. 
– De traditionella naturresurserna var basen för ekonomin. Men så är det inte längre, säger Per Angelstam.
– Visst ger skogen jobb – men de finns i tät­orternas massafabriker. Det är i förädlingsledet det skapas ekonomiska värden och jobb, men de koncentreras till få platser. 
– I dag gäller i stället kulturella och sociala värden. Människor vill se rymd, vidd och naturskog och att någon sköter om de kulturella ­värdena som mormors gård.  

Och inom familjeskogsbruket behandlar man ofta ekonomiska, kulturella och sociala värden som likvärdiga i praktiken. 
– Samtidigt har de flesta skogliga ”rådgivare” till uppgift att skaffa virke till industrin, något som naturligtvis alla känner till, påpekar Per Angelstam. 

Per AngelstamPer Angelstam, professor vid Skogsmästarskolan i SkinnskattebergHan vill stärka skogsägarnas möjligheter att ställa krav på att skogsbruksåtgärderna blir som man vill. 
– Om man då vill värna skogens sociala eller kulturella värden pekar allt på ett landskaps­perspektiv. Där har de stora bolagen resurser, men de små markägarna måste hitta andra vägar, ”ledstänger” att hålla sig i.

Om bland annat detta forskar Per Angelstam nu. Tills vidare ger han två tips för den som vill gynna värdefull skog men inte i första hand då tänker på produktionspengar:
– Bevara miljön runt vattendrag och skogen på ”bysidan” om den gamla gärdsgården.

Berättat för Ulla Sundin Beck

SKOGEN 10/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons