Skogens jobb finns i tätorter

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Visst ger skogen jobb – men de finns i tätorternas massa­fabriker. Det är i förädlings­ledet det skapas ekonomiska värden och jobb. Det säger Per Angelstam i Sista ordet.

Att skogen skapar jobb på landsbygden stämmer dåligt, anser Per Angelstam som är professor vid SLU och bofast i Bergslagen, men också hemmans­ägare i Vilhelmina. Där tillbringade han mycket tid under femtio- och sextiotalen i en levande landsbygd. 
– Man såg brevbäraren och mjölkbilen, morfar jobbade med flottning och det fanns sågverk igång. 

Annons
Annons

I dag är det få personer som jobbar inom skogsbruket och sågen är nedlagd. 
– De traditionella naturresurserna var basen för ekonomin. Men så är det inte längre, säger Per Angelstam.
– Visst ger skogen jobb – men de finns i tät­orternas massafabriker. Det är i förädlingsledet det skapas ekonomiska värden och jobb, men de koncentreras till få platser. 
– I dag gäller i stället kulturella och sociala värden. Människor vill se rymd, vidd och naturskog och att någon sköter om de kulturella ­värdena som mormors gård.  

Och inom familjeskogsbruket behandlar man ofta ekonomiska, kulturella och sociala värden som likvärdiga i praktiken. 
– Samtidigt har de flesta skogliga ”rådgivare” till uppgift att skaffa virke till industrin, något som naturligtvis alla känner till, påpekar Per Angelstam. 

Per AngelstamPer Angelstam, professor vid Skogsmästarskolan i SkinnskattebergHan vill stärka skogsägarnas möjligheter att ställa krav på att skogsbruksåtgärderna blir som man vill. 
– Om man då vill värna skogens sociala eller kulturella värden pekar allt på ett landskaps­perspektiv. Där har de stora bolagen resurser, men de små markägarna måste hitta andra vägar, ”ledstänger” att hålla sig i.

Om bland annat detta forskar Per Angelstam nu. Tills vidare ger han två tips för den som vill gynna värdefull skog men inte i första hand då tänker på produktionspengar:
– Bevara miljön runt vattendrag och skogen på ”bysidan” om den gamla gärdsgården.

Berättat för Ulla Sundin Beck

SKOGEN 10/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons