Skogens dag i riksdagen tar sikte på EU

22 februari Den 20 mars är det dags för en skogspolitisk höjdpunkt. Då anordnas Skogens dag i riksdagen av Kristdemokraterna i samarbete med Föreningen Skogen.

Skogens dag i riksdagen tar sikte på EU

Temat denna gång är EU och skogspolitiken.

–I år sätter vi fullt fokus på vilken skogspolitik som partierna vill driva i Bryssel, detta förstås med tanke på valet till EU-parlamentet i sommar. Vi vill hjälpa våra medlemmar att ta ett välgrundat beslut när de går och röstar, säger David Persson medlemsansvarig hos Föreningen Skogen.

Programmet, som täcker en eftermiddag, inleds med att ett par skilda intressen ger sin syn på hur EU påverkar det svenska skogsbruket.

Här medverkar Mia Crawford, ansvarig för EU och internationella frågor hos LRF Skogsägarna och Louise Karlberg, chef för skog och jordbruk hos Naturskyddsföreningen.

En panel med representanter för politiska partier finns på plats. Men, nytt för i år, också det omvända. Nämligen en skoglig expertpanel som svarar på politikernas frågor. Här ingår bland andra Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

David Persson, Föreningen Skogen.

– Vilka frågor partiföreträdarna ställer till expertpanelen tror vi ger en bra bild av vad de anser vara viktigast. Självklart är det också intressant att se vad experterna för fram till politikerna, säger David Persson och tillägger:

–Engagemanget hos de medverkande i år något alldeles extra. De ser det här som en viktig möjlighet att skapa klarhet och argumentera för sin sak i EU-politiken.

Den politiska panelen består av Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna,  John Widegren, Moderaterna, Mattias Ericsson Falck från Sverigedemokraterna samt Emma Norén, Miljöpartiet och Tomas Kronståhl, Socialdemokraterna.

Den ”omvända” panelen består alltså av Herman Sundqvist, Anders Grahn, generalsekreterare i Sveriges Jordägareförbund, Magnus Berg, chef för näringspolitiska avdelningen hos Skogsindustrierna samt (tidigare nämnda) Mia Crawford och Louise Karlberg,

Moderatorer är Johan Larsson, generalsekreterare i Föreningen Skogen och Linda Eriksson, ansvarig för nationella frågor hos Skogsindustrierna.

Medlemmar i Föreningen Skogen och Kristdemokraterna är välkomna att anmäla sig till en rundvandring i riksdagen innan programmets början. 

TILL ANMÄLAN TILL SKOGENS DAG I RIKSDAGEN

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb