Skogens ankunge

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Kära gran, tack för att du finns! Jag vet att många bara tänker på dig som en handelsvara. Ta det inte personligt! När du varje år bjuder på 50 miljoner kubikmeter med långa fibrer är det väl inte så konstigt om folk blir lite förblindade av ­mammon.

Och jag vet att andra rynkar på näsan åt dig. Det kan inte vara så tacksamt när man, som du och alla dina syskon, ståndaktigt överlever som liten planta på det tuffa hygget – och sedan blir kritiserad för att man inte dör och skapar luckor med utrymme för andra träd.

Annons
Annons

SKOGEN 3/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
Jag för min del ser din diskreta natur bakom den där buffliga fasaden som du visar upp ibland. För i själva verket stormar du aldrig in objuden, som dina vänner tallen och björken. Om du får välja själv väntar du ­diskret tills alla andra har tagit plats vid bordet och frågar sedan försiktigt om du kan få krypa lite vid deras fötter och plocka smulor. Först när de andra tröttnar och går hem reser du dig och rensar faten.

Du vet nämligen att du behöver dina vänner. Tallen, björken och de andra hjälper dig att skapa en fin barndomsmiljö, att stå emot storm, att schasa bort rotrötan och att bosätta sig på marker där du inte trivs. De ­hjälper dig att ta hand om alla småkryp som inte får plats i din skog. Och att mata älgen – jag vet att det är en av dina svaga sidor.

Kära gran, du är skogarnas fula ankunge. I de käns­liga tonåren blir du mobbad av elaka tungor. Men när du vuxit upp och blivit gammal, då är du älskad av alla. Friarna står på rad: Virkesköpare, miljövänner, till och med rötsvampar och hackspettar. Ja, hundratals arter vill vila i din famn då. Ingen åldras med sådan grace som du!

Jag vet att dina fosterföräldrar, herr och fru Skogsbrukare, älskar dig. Du är lättskött, du skärmar av ­gården om de vill, du suckar inte över att du känner dig utrotningshotad. Du bjuder också okända människor på det du har: svamp och bär, skydd till vandrare som hamnat i regn, dina skott till äventyrliga kockar och du binder passerande resenärers koldioxid ­raskare än de flesta.

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareStrax är mitt brevpapper slut. Men du vet hur väl­kommen du är hem till mig i jul. Jag skulle aldrig byta dig mot någon annan. Däremot är dina många spännande och exotiska släktingar välkomna att hälsa på. Vi har säkert något litet hörn på gården där de kan slå sig ner och bidra till mångfalden och välfärden.

Tack för att du finns, min lilla ankunge. Kom ihåg att vi alla älskar dig, var och en på sitt sätt, även om kärlek kan se väldigt olika ut.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons