Skogen trivs bäst som företag

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Har du en idé? Låt den blomma, starta ett företag! Med det här numret av SKOGEN vill vi slå ett slag för företagandet i skogen. Vi har sett oss om i branschen och anblicken är överväldigande.


Bengt Ek, chefredaktör
och ansvarig utgivare

Runt om i landet finns allt från små men entusiastiska enskilda skogsägare eller sådana som bröderna Ravanis, som letar krokiga ekar runt Kullahalvön, till statliga och privata jättekoncerner.

Annons
Annons

Men skogssektorn är mycket bredare än så traditionella exempel, skogen är en mångsidig resurs. Vi har valt att nosa en del inom den lavinartat växande upplevelseindustrin som i vårt land ofta är en småskalig skogsindustri. Peters Skogspesto och familjen Furtenbach-Anderssons naturupplevelse på burk är en del av industrin, liksom Gunnikas friluftsguidning och Monicas stugor med tillhörande mörker och tystnad. Här finns inspiration att hämta.
Paret de Haas-Holland lämnade London för att få bättre förutsättningar att arbeta med design – i den 16-hövdade byn Floda några mil utanför Umeå. I vissa län skapar skogsnäringen 20 procent av sysselsättningen.

Men man ska inte försöka göra skogssektorn till en glesbygdsfråga. När många hör talas om skogsindustrin ser de ”bara” ett justerverk framför sig eller viran på ett pappersbruk. Eller en industrianläggning inramad av skog och sjö. I verkligheten driver skogsindustrin också en lång rad urbana skogsföretag, med teknikkonsulter, forskare, affärsfolk, webbspecialister… Skogsföretagandet finns överallt.
Och med rätt förutsättningar kan det bli ännu fler. Skogsindustrin behöver lika villkor med konkurrentländerna, branschen slåss just nu för det när det gäller vägskatter, fartygsbränsle och energiförsörjning. Småföretagare behöver enklare regelverk, villigare riskkapital, bra support oavsett var i landet man verkar.

Enskilda skogsägare behöver inte minst kloka grannar. Gärna grannar som talar om för nyblivna skogsägare att de är företagare. Skogsägandet riskerar alltid att hobbyfieras men liksom många andra verksamheter trivs skogsbruk oftast bäst i företagets ram. Då tas det på allvar, då blir det synliggjort, då utvecklas det av konkurrens, då måste också hänsynen till andra intressen skötas seriöst. Och i företaget form övergår pyssel till inkomst och arbetstillfälle – ja kanske många, när företaget växer.

Som företagare kan man ha många önskemål på sin omgivning. Men det som lyfter landets företag är naturligtvis företagarna själva – deras kreativitet, uthållighet, och lust – tillsammans med duktiga medarbetare och kloka kunder.
Låt företagen blomma!

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons