Plugga, snygga upp eller satsa på ädellöv. Skogsstyrelsen ansvarar.
Kompetensutveckling
Skogsstyrelsen kan ge stöd till kompetensutveckling i syfte att nå ett hållbart skogsbruk där ekonomiska, ekologiska samt sociala aspekter tas till vara.
Målgrupp för stöden är personer som är verksamma inom skogsbruk samt markägare. Dessa kan även söka projektstöd för att anordna kompetensutveckling för andra.
Möjlighet finns även att söka stöd för inköp av utbildningstjänster för egen del, eller till medarbetare i det egna företaget eller organisationen. Stöd kan sökas för täcka samtliga godkända kostnader i ett projekt.
Bevara och utveckla skogens mångfald
Skogsägare kan få ersättning för att utveckla, bevara och förstärka skogens natur- och kulturvärden. Stödet ska täcka kostnaderna, dock inte för det egna arbete. Är skogsfastigheten större än 20 hektar krävs en så kallad målklassning för att få ansöka om stöd. Saknar fastigheten målklassning finns även möjlighet att söka stöd för att göra en sådan.
Så här stor kan ersättningen bli för olika typer av insatser:
Arealstöd utgår för den areal skogsmark som berörs av åtgärder. Alla kostnader måste kunna verifieras och eget arbete ersätts inte. Högsta belopp anges här:
Manuellt arbete med till exempel motor- eller röjsåg: 3000 kronor per hektar.
Maskinellt arbete: 4000 kronor per hektar.
Både manuellt och maskinellt arbete inom samma område: 7000 kronor per hektar skogsmark.
Schablonersättning kan lämnas för vissa typer av åtgärder och då med ett fast belopp per enhet. Kostnaderna behöver inte verifieras genom betalningsunderlag och eget arbete ersätts.
Röja, rensa och märka upp en stig, vandringsled eller vård av äldre stenmur: 975 kronor per 100 meter.
Stängsling av lövskog: 6800 kronor per 100 meter.
Ett vattendrag som återställs efter till exempel flottning: 2100 kronor per 100 meter.
Hamling eller frihuggning av naturvårds-träd: 310 kronor per träd.
Att skapa av död ved i naturvårdssyfte: 80 kronor per träd.
Igenläggning av dike: 950 kronor per ”dikespropp”.
Frihuggning och rensning av kulturmiljöer från träd och ris: 1100 kronor per objekt.
Sikthuggning för att skapa och återställa utblickar: 780 kronor per objekt.
Restaurering av en skoglig kulturmiljöbyggnad: 3700 kronor i ersättning per objekt.
Den som har för avsikt att genomföra en naturvårdsbränning kan också söka medel. En sådan kan nämligen ersättas med 24000 kronor per objekt. Till denna summa tillkommer dessutom 6400 kronor per hektar. Om området är mellan 1 och 3 hektar blir dock ersättningen 14400 kronor per hektar.
Och till slut, den som först måste målklassa fastigheten kan påräkna ett stöd om högst 75 kronor per hektar produktiv skogsmark.
Öka arealen ädellövskog
Skogsägare i Götaland och Svealand kan få ersättning för att nyanlägga ädellövskog. Ersättning kan även lämnas till den som återskapar ädellövskog genom att röja eller gallra fram ädellöv ur blandskog.
Som ädla lövträd räknas alm, ask, avenbok, bok, ek, fågelbär, lind samt lönn. Stöd kan ges till andra insatser som kan bli aktuella för att skapa ädellövskogar.
Markberedning samt plantor och plantering, stängsling inklusive stängselmaterial, samt fältplanering av röjning och gallring kan ge stöd på 100 procent av de faktiska kostnaderna.
Stöd till röjning och gallring i ädellövskog kan uppgå till högst 60 procent av de faktiska kostnaderna.
Generellt gäller att stöd för att öka arealen ädellövskog kan beviljas med högst 20300 kronor per hektar. Stöd för eget arbete lämnas inte. Däremot kan den kostnaden ingå i den totala och stödberättigade kostnaden, vilket kan påverka ersättningsnivån för röjning och gallring.
På Skogsstyrelsens hemsida finns mer information om de olika stöden samt hur man ansöker: www.skogsstyrelsen.se/landsbygdsprogrammet