Skogen kan användas för bilproduktion

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Framtidens lätta och bränslesnåla bilar kan tillverkas av material från svenska skogar. Nu testas ”demonstratorn” i kolfiberkomposit av barrvedsligning.

Demonstratorn, en sandwichkonstruktion med balsaträ som laminerats med kolfibrer, är det första beviset på att det går att tillverka ligninbaserad kolfiber.

Annons
Annons

Även om det fortfarande sker i laboratorieskala.

Redan nu pågår tillverkningen av ännu en demonstrator som ska visa på en framtida tillämpning inom fordonsindustrin, en modellbil som drivs av ligninbaserat batteri.

–. Vi tror på storskalig tillverkning av lättviktsmaterial och därför måste tillverkningsmetoderna för kompositer bli mer kostnadseffektiva. Det finns ingen anledning att tro annat än att dagens fossiloljebaserade kolfibrer kommer att kunna ersättas rakt av med ligninkolfibern i dessa tillverkningsprocesser, säger Birgitha Nyström, Forskningsledare för materialteknik på Swerea SICOMP.

Den första ”demonstratorn” av kolfiberkomposit från barrvedlignin har tillverkats av forskningsinstituten Innventia och Swerea SICOMP i ett unikt samarbete. Kompositen är till 100 procent baserad på barrvedsligning.

Kolfiberkompositer är lätta och starka och har många användningsområden. Det som huvudsakligen begränsar efterfrågan är den höga kostnaden. Därför används kolfibrer idag främst  i produkter där prestanda är viktigare än pris. Genom att introducera kostnadseffektiv ligninbaserad kolfiber skulle materialet även kunna användas i ”normala” bilar och andra bulkprodukter. Lättare bilar innebär lägre bränsleförbrukning samt sätter elbilar i spel.

 

Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons