”Skogen har ljus framtid”

4 december 2017 NY PÅ JOBBET. Nils Lundmark, LRF Konsult, ser positiva tecken både här och där: Trender och attitydförändringar pekar på en ljusnande framtid för skogssektorn.

Nils Lundmark som nyligen har börjat som skogsekonom på LRF Konsult i Skellefteå har hunnit pröva på lite av varje under sina 26 år, till exempel oljebranschen i Norge och byggvaruhandeln runt om i Sverige. Men det har nog varit för att ha ett jobb och tjäna pengar, för:
– Jag har alltid återvänt till de skogsnära jobben, säger han.

Nils LundmarkNils LundmarkPå LRF Konsult kommer Nils att arbeta med skogsbruksplaner, värderingar och deklarationer. De två förstnämnda ska inte vara några problem, säger han. Den tvååriga utbildningen till skogstekniker på Gammelkroppa skogsskola gav den kunskapen och dessutom får han mycket internutbildning.
– Men att arbeta med deklarationer är kanske det svåraste. En skogsägare i dag har ofta ett annat arbete eller företag och då blir deklarationerna genast lite mer komplicerade. För att bli bra krävs det erfarenhet. Det tar sin tid, men jag har erfarna kollegor som stöttar. 

Nils växte upp i Bergsbyn och senare på familjens gård i Långviken utanför Skellefteå. Det har alltid varit skog som gällt för pappa Henry driver ett skogsvårdsföretag och där rycker Nils ofta in på fritiden när det behövs hjälp med manuell trädfällning. 
– Direkt efter gymnasiet arbetade jag med skogsvård, men på vintrarna här uppe var det svårt att fixa full sysselsättning inom skogsvård. För att tjäna lite pengar blev det alltså Norge och som medhjälpare i byggvaruhandeln. 
Men det är som sagt i skogen han känner sig trygg och hemma. Vad göra? Det blev alltså Gammelkroppa skogsskola, där han tog examen i juni i år. 
Redan vid jul i fjol, med en termin kvar, fick han erbjudande om jobb.
– Skogsbranschen skriker efter arbetskraft, men det är inte alltid så lätt att locka folk. Det måste till en attitydförändring hos mina jämnåriga. Många har en föråldrad bild av skogsbranschen, säger Nils.

Han reflekterar lite: Kanske det är en förändring på gång. Skogsråvaran blir inte bara timmer och massa i dag utan producerar även tyger och olika biokemiska produkter och framför allt har skogen stor betydelse för miljön. Flera stora skogsbolag satsar miljardbelopp; det måste betyda något.
– Nu har jag noterat att Skogsindustrierna har startat en omfattande informations­kampanj om skog och allt vad den betyder för arbetstillfällen och för naturen. Det är kanske en ny trend på gång i förhållningssättet till skog. En ny generation skogsbruk är på gång. 
Men Nils noterar också att det är svårt att attrahera kvinnor till branschen. På hans kurs på Gammelkroppa var det endast en kvinna i klassen på 23.
– Det är trist. Det skulle behövas fler kvinnor. Vi skulle få in en annan syn på många skogsfrågor. Branschen behöver det.

Nils medger att attitydförändringar kräver kunskap. Och det är inte lätt när allt fler personer bor långt från skog och många ungdomar aldrig har satt sin fot i en riktig skog. 
Det ska väl inte vara omöjligt att visa på att skogsägarna verkligen tar sitt ansvar och värnar om sin ägodel, skogen, och att man är rädd om det man äger? 
– Det kommer! Skogen har en ljus framtid, eftersom skogens alla värden inte bara handlar om timmer och massa, utan också om miljö och sidoprodukter.

SKOGEN 11/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb