Santhe Dahl som är vd för Vida Gruppen har en förklaring.
– Lönsamheten är generellt sett för låg i den svenska sågverksbranschen. Det har lett till en utslagning. Rörvik har sålt och lagt ner flera sågverk och Södra har dragit ner på verksamheten, vilket bidragit till en minskning av regionens totala produktion. Vi själva ökar produktionen på våra befintliga verk, men skulle aldrig investera i ett nytt verk i södra Sverige.
Santhe Dahl, VidaSer du någon förändring framöver?
– Jag tror säkert att det kan bli en trendförändring genom fortsatta strukturaffärer och nedläggningar.
Vi ser vissa tecken på det och då kan utrymme skapas för bättre marginaler. Men det är ändå svårt att säga om det räcker för att rätta till den obalans som råder. Det är ungefär samma utveckling i vår bransch som bland bönder, antalet aktörer minskar hela tiden. Det är en ständigt pågående process.
Varför ser det ut så här i branschen?
– Till skillnad från andra konkurrensutsatta branscher är våra virkesleverantörer inte dagligen i behov av att få inkomster från sin skogsmark. Det är en stor skillnad mot andra verksamheter och förmodligen kommer det att fortsätta vara så.
Vad kan förändras som skulle kunna ge bättre lönsamhet och ökad produktion?
– Som det ser ut nu har sågverksbranschen svårt att locka till sig investerare. För att få till en ändring borde skogen nyttjas bättre. Det skulle vara en fördel om bolag får köpa skog och kräva avkastning på kapitalet. Skogen skulle då behöva drivas mer som en industri genom att man avverkar när skogen är mogen, i stället för att spara kapital i skogen. Det skulle totalt sett vara bättre för Sverige.
Och hur går det för Vida-koncernen?
– Vi har haft tur genom åren och kunnat få en vettig lönsamhet, även om den kanske skulle kunna vara ännu bättre. Sedan Vida startades 1940 har vi bara haft ett förlustår och det var 2012, som var ett väldigt tufft år för branschen. Vi klarar oss bra och beklagar oss inte så mycket.
SKOGEN 10/2017