SKOGEN 100 ÅR

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
SKOGEN 100 år
Bengt Ek
Tidningen SKOGEN fyller 100 år vilket vi kommer att uppmärksamma under 2014, berättar chefredaktör Bengt Ek.
Hej redaktör’n! Tidningen SKOGEN fyller 100 år. Hur kommer vi läsare att märka av det?

Det blir såklart kul tillbakablickar i tidningen. Och många gamla artiklar på webben och Facebook under hela året. Lite extra fokus kanske på de senaste 30 åren som många av våra läsare själva har följt i SKOGEN. Och så blir det lite småjippon, bland annat på skogsmässorna. Men mer säger jag inte nu.

Annons
Annons

Varför och vem startade tidningen?
Skogsgubbar i Svenska Skogsvårdsföreningen som var oroade över den trytande tillgången på  virke. Då som nu skulle tidningen hjälpa skogsbrukarna med nyheter, kunskaper och inspiration inom skötsel, naturvård, virkesmarknad och teknik.

Vad har hänt på 100 år i skogen?
Träden har vuxit en omloppstid förstås. I den första artikeln skildrar vi ett bedrövligt tillstånd i skogen, sönderhuggen och gles. Den största förändringen är nog välståndet: att skogsägarna har råd att sköta skogen, hålla kreaturen borta och vänta ut tillväxten. Förr agerade vi som man gör i u-länderna i dag. Men mycket är sig förstås likt. 1914 skrev vi om skadeinsekter, virkespriser, val  av  trädslag och att lämna träd åt det vilda.

SKOGEN 12/2013

 

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons