SKOGEN 100 ÅR

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
SKOGEN 100 år
Bengt Ek
Tidningen SKOGEN fyller 100 år vilket vi kommer att uppmärksamma under 2014, berättar chefredaktör Bengt Ek.
Hej redaktör’n! Tidningen SKOGEN fyller 100 år. Hur kommer vi läsare att märka av det?

Det blir såklart kul tillbakablickar i tidningen. Och många gamla artiklar på webben och Facebook under hela året. Lite extra fokus kanske på de senaste 30 åren som många av våra läsare själva har följt i SKOGEN. Och så blir det lite småjippon, bland annat på skogsmässorna. Men mer säger jag inte nu.

Annons
Annons

Varför och vem startade tidningen?
Skogsgubbar i Svenska Skogsvårdsföreningen som var oroade över den trytande tillgången på  virke. Då som nu skulle tidningen hjälpa skogsbrukarna med nyheter, kunskaper och inspiration inom skötsel, naturvård, virkesmarknad och teknik.

Vad har hänt på 100 år i skogen?
Träden har vuxit en omloppstid förstås. I den första artikeln skildrar vi ett bedrövligt tillstånd i skogen, sönderhuggen och gles. Den största förändringen är nog välståndet: att skogsägarna har råd att sköta skogen, hålla kreaturen borta och vänta ut tillväxten. Förr agerade vi som man gör i u-länderna i dag. Men mycket är sig förstås likt. 1914 skrev vi om skadeinsekter, virkespriser, val  av  trädslag och att lämna träd åt det vilda.

SKOGEN 12/2013

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons