Skog skadades efter ”missat samråd”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen har missat att samråda inför naturvårdande skötselåtgärder i en nyckelbiotop. Mindre delar av skogen har skadats.

Det aktuella området ligger på en av Skogsstyrelsens skogsfastigheter i Gästrikland. Mindre delar av en nyckelbiotop och ett område med höga naturvärden har skadats i samband med naturvårdande skötsel 2013 och 2014.

Annons
Annons

Skogsstyrelsens utredning visar att områdena behövde naturvårdande skötsel, men att det samråd som ska göras innan man utför en åtgärd i en nyckelbiotop inte har gjorts. Då hade skadorna kunnat förhindras. När det gäller området med höga naturvärden krävs inget samråd.

Det är framförallt delar av nyckelbiotopen, där marken är blöt och fuktig som påverkats i negativt. Området håller dock fortfarande nyckelbiotopsklass. En mindre del av området med höga naturvärden har förstörts eftersom träden avverkats och forslats bort.

– Det är såklart mycket olyckligt att detta har hänt, som myndighet ska vi föregå med gott exempel. Nu ser vi över våra rutiner och riktlinjer för att åtgärda de brister som finns, säger Pär Larsson, regionchef, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons