Skog på recept botar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
HÄLSA. Personer med utmattningssyndrom, depression och ångest kan få hjälp genom grön rehab i bland annat skog.

När SKOGEN talade med Ann Dolling 2011 om hennes forskning kring skog och hälsa hoppades hon att ”skogsvistelser på recept” skulle bli verklighet. I dag är det fullt möjligt för förskrivare att utfärda sådana. 

Annons
Annons

Nyligen berättade SVT:s Rapport att det finns möjlig­het till grön rehabilitering i ungefär en tredjedel av landstingen och ofta innehåller den vistelser i till exempel skog.
– Forskning har visat att en kombination av vistelse i natur och trädgård tillsammans med andra former av behandlingar och terapier är verksamma mot bland annat utmattningsdepressioner, säger Ann Dolling som är universitetslektor på SLU i Umeå.

Josefin Gavie och Eivor GavieJosefin Gavie och Eivor Gavie driver Lilla Hälsoträdgården i Heberg utanför Falkenberg och har vårdavtal med Region Halland, vilket betyder att de tar emot personer via remiss från alla Hallands vårdcentraler.

På Falkenbergs landsbygd finns nystartade Lilla Hälsoträd­gården som erbjuder grön rehabilitering genom avtal med Region Halland. 
Den drivs av Josefin Gavie som är beteendevetare med examina i både psykologi och kognitiv neurovetenskap och Eivor Gavie som är lantbrukare och undersköterska, utbildad i naturunderstödd rehabilitering och trädgårdsterapi.
– Det tar lite tid att implementera nya behandlingsmetoder i vården, och vi arbetar kontinuerligt med att öka kunskapen om grön rehab hos vårdcentralerna för att få fler att remittera, säger Josefin Gavie.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons