Skog på recept botar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
HÄLSA. Personer med utmattningssyndrom, depression och ångest kan få hjälp genom grön rehab i bland annat skog.

När SKOGEN talade med Ann Dolling 2011 om hennes forskning kring skog och hälsa hoppades hon att ”skogsvistelser på recept” skulle bli verklighet. I dag är det fullt möjligt för förskrivare att utfärda sådana. 

Annons
Annons

Nyligen berättade SVT:s Rapport att det finns möjlig­het till grön rehabilitering i ungefär en tredjedel av landstingen och ofta innehåller den vistelser i till exempel skog.
– Forskning har visat att en kombination av vistelse i natur och trädgård tillsammans med andra former av behandlingar och terapier är verksamma mot bland annat utmattningsdepressioner, säger Ann Dolling som är universitetslektor på SLU i Umeå.

Josefin Gavie och Eivor GavieJosefin Gavie och Eivor Gavie driver Lilla Hälsoträdgården i Heberg utanför Falkenberg och har vårdavtal med Region Halland, vilket betyder att de tar emot personer via remiss från alla Hallands vårdcentraler.

På Falkenbergs landsbygd finns nystartade Lilla Hälsoträd­gården som erbjuder grön rehabilitering genom avtal med Region Halland. 
Den drivs av Josefin Gavie som är beteendevetare med examina i både psykologi och kognitiv neurovetenskap och Eivor Gavie som är lantbrukare och undersköterska, utbildad i naturunderstödd rehabilitering och trädgårdsterapi.
– Det tar lite tid att implementera nya behandlingsmetoder i vården, och vi arbetar kontinuerligt med att öka kunskapen om grön rehab hos vårdcentralerna för att få fler att remittera, säger Josefin Gavie.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons