Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det i dagsläget totalt ungefär 25 000 hektar skog och mark som brinner eller har brunnit i Sverige den senaste tiden. Det motsvarar cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter värt drygt 900 miljoner kronor.
De största skadorna finns i Gävleborgs län. Även Jämtland och Dalarna är hårt drabbade.
– Det här är det uppskattade totala värdet på den skog som brunnit, men det är inte samma sak som att hela det värdet har gått förlorat, säger Svante Larsson, som gjort beräkningarna, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Den brunna skogen kan avverkas och användas som sågtimmer och bränsle. Däremot inte som massaved på grund av sotförekomsten. Det kommer också att finnas biologiska värden efter bränderna i de områden som avsätts för naturvård.
Såväl privata skogsägare som bolag har drabbats av eldens härjningar. I till exempel Kårböle norr om Ljusdal ägs skogen till 60 procent av privata markägare och 36 procent av Sveaskog, medan marken i Trängslet till 100 procent ägs av Fortifikationsverket.
Skogsstyrelsens beräkningar av den nedbrunna skogens värde baseras på LRF Konsults statistik för skogsmarkspriser per område för 2017. Uppgifterna kommer att förändras löpande när underlagen blir säkrare.