Jodå, röjsåg kan ersätta träningspass

31 juli 2023 Ett finskt projekt undersöker hur röjning står sig i förhållande till andra motionsformer.

Jodå, röjsåg kan ersätta träningspass
Genrebild, röjning med kedjeröjsåg. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild - Azote Library.

Det är myndigheten Skogscentralen som låtit 15 deltagare välja varsin motionsform att jämföra med röjning, rapporterar Yle. En av dem är skogsägaren Sami Yli-Huumo från Seinäjoki. Han tillhör en aktiv sort som åker skidor, rullskridskor och spelar padel. Han har också valt att jämföra röjningen med just padel.

Och, visar det sig, när han jobbat tills röjsågens tank är slut motsvarar träningen ungefär en och en halv timme på padelplanen.

Han berättar också att trots en aktiv llivsstil kände han ”nya muskler överallt” när han för första gången ägnade en hel dag år röjsågen.

Han, liksom övriga deltagare, hade en smartklocka på armen som höll koll på motionens inverkan. Om Sami Yli-Huumo sågade i lugn tak var pulsen oftast jämförbar med ett vanligt träningspass. Men genom att öka sågtempot, ökade också pulsen.

Inledningsvis fick alla deltagare genomföra ett konditionstest vid Kuortane idrottsinstitut.

–  Det fanns både hårdtränande deltagare och de som snarare gjort fällknivsövningar i soffan, säger Juha Viirimäki, projektchef på Skogscentralen, till Yle.

Så här långt kan man konstatera: röjning är en bra motionsform som kan ersätta gymmet då och då. Dessutom utvecklas koordinationen genom att man står på ett ojämnt underlag. 

Testresultaten  kommer i höst efter att ha att sammanställts av Seinäjoki yrkeshögskola.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb