Skaparen av den ”friska ristypen” är död

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Tore Arnborg, Foto SKOGENbild»
Det Arnborgska skogstypsschemats skapare Tore Arnborg är död. Han blev 95 år gammal. Tack vare hans klassificering av skogsmarken har generationer av skogsfolk kunnat föra meningsfulla diskussioner om olika skogliga problem.

De flesta skogsbrukare känner igen begrepp som frisk blåbärs-ristyp, torr ekbräken-ristyp, våt ört-starrtyp som alla är hämtade från hans berömda klassificeringssytem, Det Nordsvenska Skogstypsschema. Systemet fick stor betydelse för skogsskötseln i norra Sverige, men användes också felaktigt i södra delarna av landet. Vilket Arnborgs skogstypsschema aldrig var avsett för.

Annons
Annons

De olika skogstyperna som schemat beskriver motsvarar olika föryngringstyper som ska ge skogsbrukaren vägledning om hur marken ska föryngras och om vilka eller vilket trädslag som bör användas.
Många av dagens klassificeringssystem har byggt vidare på Arnborgs och även Malmströms klassificering av skogsmarken, men har vidarutvecklats och gjorts mer lämpliga för modern statistisk bearbetning.

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons