Ska man ta in flera olika anbud vid försäljning?

13 november 2015 För en månad sedan frågade vi om man bör ta in anbud från flera köpare när man ska sälja virke. De allra flesta av våra läsare svarade ja på frågan. Här är några av deras kommentarer.

Ska skogsägare som säjer virke ta in anbud från flera köpare?
Fler kommenterar finns att läsa i SKOGEN 10/2015.

Månadens frågaSka man ta in anbud vid försäljning? Ja, de flesta av 214 röstande tycker att skogsägare som säljer virke bör ta in anbud från flera köpare.
214 röstade
84 % ja – 16 % nej

Ja!

När jag tog över fastigheten tog jag in anbud från fyra inköpsbolag, inklusive det som mina föräldrar sålt till i 25 år. Det var sämst på tre av fyra sortiment och näst sämst på det fjärde. För mig är det bevisat att man inte gynnas på något sätt av att vara trogen sin inköpare.
NN

Köpare har ofta olika volymsorter att dribbla med. Begär en och samma beräkningssort  dessutom begär att köparen har samma längdkorrektionstabell, så är inte fallen idag.  Framför allt, pruta inte med dig själv för det är Du som är säljaren.
NN

Vem köper en bil eller traktor utan att jämföra priser?
Olof

Helheten avgör. Vettiga priser, bra aptering/drivning, bra service, lokala entreprenörer, virket till lokala industrier. Någon som förstår skogsägaren, någon att lita på helt enkelt.
Mattias

Om man inte har ett väletablerat samarbete är det klokt att inte välja bland en aktör om man vill etablera det.
Bengt Wicksell

Skillnaden mellan anbuden kan handla om ganska stora summor. Vissa företag vägrar dock av någon anledning att lämna anbud överhuvudtaget. Något som jag aldrig skulle gå med på. Men givetvis har också relationen och förtroendet för virkesköparen en ganska stor betydelse.
Håkan Sjöström

Vissa säljer vartannat år till olika och andra säljer från vissa skiften till en aktör och från andra skiften till en annan aktör. För att upprätthålla en god relation med två aktörer.
Göran

Alla näringsidkare måste jobba hårt med att få bra villkor både när man köper och säljer. För skogsägare är det nästan en skyldighet då man måste säkerställa investeringar som röjning och plantering, annars påverkas svensk BNP negativt i framtiden. När Södra och skogsindustrierna säger att ”priset har ingen betydelse” eller ”allt handlar om förtroende” handlar det ju bara om kortsiktiga vinstintressen. 
Jens Bergström

Konkurrens är alltid bra för affärer. Som liten skogsägare vill man ha bra betalt de få gånger man avverkar skog.
Åke Hallberg

Men kunniga skogsägare kan förhandla direkt med en köpare och klara sig hyfsat. Skogsägarföreningar är nog tryggast för den oerfarne säljaren.
Skoved

För mig är det viktigare att försöka undvika att sälja till bottenpriser än att lyckas träffa det absolut högsta priset varje gång. Att avverkningen sker enligt mina önskemål om till exempel avverkningstidpunkt kan det få kosta mig några kronor på mitt avverkningsnetto.  
Håkan Abrahamsson

Man avverkar inte så mycket på en livstid, då vill man ha bästa möjliga betalt. Det skiljer mycket på anbuden och man kan leja in väldigt mycket för att få hjälp med ”annat” för den skillnaden.
OS

När det gäller gallring kan man vara lojal.
NN

Köper man plankan på ”brädgården” så är ju inte priset lägre för att jag fick mindre för mitt virke!  Det handlar ju också om konkurrensen som gör att virkeshandlarna (sågverken) måste vara ”på tårna” hela tiden.
Lars Magnusson

Om köparen ”vet” att han får affären är det svårt att få så mycket mer än listpris.  Om man har egen kunskap att sköta skogen är anledningen att binda sig till en virkesköpare liten.
NN

När det är frågan om slutavverkning ska man ta i anbud och sälja när det är hög efterfrågan. Gäller det gallring väger det tyngre att ha relation till en god tjänsteleverantör.
Ulf Thernström

Absolut ska man göra det, om inte annat för att få se hur deras ”kartellbildning ” följs åt ……..
NN

Nej!

Genom släktskap och anställning har jag något speciella relationer. Men jag är för ”ung” som skogsägare för att utvärdera relationen ännu.
NN

Jag ändrar mig den dag jag har möjlighet att kunna jämföra priset fub netto. I annat fall är ett väletablerat samarbete bättre och säkrare.
Jan Olefors

Ett väletablerat samarbete med en köpare känns ofta tryggast och inte minst när man vill ha hjälp med skogsvård som gallring och röjning. Fungerar ett långsiktig relation med skogsägaren, så ställer det krav på mej som köpare att förvalta detta förtroende på bästa sätt gällande priser, rådgivning och skogsvård etc.
Sten Nilsson

Har man bra kontakter man litar på är det mer värt än att få 10kr mer vid vissa tillfällen.
Jan-Olof

Nja, bör åtminstone säg vara 5:e år ta in anbud för att få koll på marknadsläget.
NN

Långsiktigt förtroende viktigt.
NN

Det är viktigt med ett väletablerat sammarbete för bägge parter. Har köparen på något sätt misskött sig eller att man inte är nöjd så självklart ska man prova andra aktörer. 
Godsägaren

SKOGEN 10/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb