Sjunkande timmerpriser hos två importnationer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sågtimmerpriserna i Tyskland och Österrike har fallit till den lägsta nivån på tio år. Trots detta är priserna fortfarande bland de högsta i Europa, rapporterar nyhetsbrevet Wood Resouce Quarterly.

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Båda länderna är dock stora importörer av barrtimmer. Och sågverksindustrin i de två länderna har ökat sin import de senaste fem åren. Det gäller särskilt sågtimmer i de nedre prisklasserna.

Annons
Annons

Tyskland och Österrike är nu världens andra respektive tredje största importör av barrträ.

Det är i synnerhet Tyskland som har ökat importen. 2008  var landet nettoexportör av timmer, sedan dess har flödet bytt riktning och 2015  blev landet nettoimportör.

Importen görs främst från grannländer. Mest råvara köper Tyskland för närvarande av Tjeckien, Polen, Norge och Estland.

Österrike importerar mest från Tjeckien, Tyskland och Slovenien.  En stor förändring under de senaste åren är en kraftig minskning i  timmerimport  från Tyskland som ersatts av timmer från Slovenien.

.

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons