Sista barnet i skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Hälften av förskolebarnen i Sverige använder internet varje dag. Många förskolor är visser­ligen bra på att komma ut i friska luften, men på eftermiddagen blir de små hemkörda av sina omtänksamma föräldrar till hemmets lugna vrå. 

När samma barn börjar i ettan blir det mer tid ­inomhus även på dagarna och sedan skyndar de hem från skolan för att bli körda av föräldrar till ridning, handboll och kulturskola. 
Hur blev det med leken i skogen?

Annons
Annons

SKOGEN 12/2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Författaren och journalisten Richard Louv har döpt sin bok i ämnet till ”Last Child in the Woods”. Där beskriver han hur barnen i USA blir allt mindre vidsökta. Han jämför med sin barndom under ett 50-tal när ingen förebrående förälder frågade var han varit efter en dag i det fria. Men barnens lek har nu flyttat från skogen till – i bästa fall – garageuppfarten.
Musik, teater och ridning – underbara aktiviteter, men med fri lek i skogen blir det sämre ställt. Troligen är det en av orsakerna till att intresset för jobb med skogen verkar sjunka ihop i samma takt som intresset för naturresurser och hållbarhet växer så att det ­knakar i samhället i övrigt.

Det är nog ingen slump att Lisa, Erik och Emma som vi möter i det här numret av SKOGEN och som söker sig till ett liv med skogen också är uppväxta där. De vet att det inte handlar om ett eremitliv vid sjön Walden, för att referera till en annan amerikansk författare, Henry David Thoreau.
Men ungdomar som vuxit upp med skogen inom synhåll har även de haft en dator sedan barnsben. Deras värderingar är inte mindre urbana än stads­ungarnas. Det visar också ansökningarna till jäg­mästarutbildningen: Med dagens krympande antal behöriga kan någon om fyra år skriva boken ”Sista ­barnet på Skogshögskolan”.

Men i en färsk undersökning är det bara ett fåtal ung­domar som säger att sociala medier visade vägen till det naturbruksgymnasium där de började plugga. Även om studiebesluten ofta tas i sista stund bottnar de många gånger i värderingar och intressen som ­slagit rot i barndomen och de nedre tonåren. 

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDet är då fler behöver komma ut i skogen! Också storstadens barn, så att skolorna inte bara får en stor utan också brokig skara sökande. Till skogen behöver vi rejäla ungdomar med gran och sälg i blodet, men också ungdomar som är kulturnissar, räknenördar och cityslickers.

Därför engagerar sig Föreningen Skogen så aktivt i Skogen i Skolan, men det behövs ännu mer insatser. Även du behöver hjälpa barnen att hitta till den fantastiska verk­samheten vi roar oss med och livnär oss på. 
Släpp ut barnen i skogen!

SKOGEN 12/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons