Setra lägger ned såg i Kalix

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGEN
Sågverket i Rolfs i Kalix. Foto: Setra.
Setra lägger ned Rolfs i Kalix med 60 anställda. Sågverket har varit till salu i ett år men enligt koncernledningen har det inte gått att hitta ny ägare.

Det är brist på integration mellan Rolfs i Kalix och Setras övriga verksamheter som ligger bakom besluten att först sälja och nu lägga ned verksamheten, enligt ett pressmeddelande från Setra.

Annons
Annons

Hannele Arvonen, Setras vd och koncernchef, kommenterar nedläggningsbeslutet så här:
– Under drygt ett år har vår verksamhet i Rolfs varit till försäljning. Vi har fört diskussioner med olika intressenter för att försöka hitta en bra lösning, men det har tyvärr inte gått. Därför måste vi nu inleda en process för att lägga ned vår verksamhet i Rolfs.

–Det är ett jättetråkigt besked att behöva ge till alla våra medarbetare vid Rolfs. Nu ska vi göra allt vi kan för att den här processen hanteras så bra som möjligt, säger Hannele Arvonen.

 

Fakta om Rolfs i Kalix: Har 60 anställda varav de flesta arbetar i produktion men även inom administration, ekonomi och marknad. Här produceras sågade trävaror som konstruktionsvirke, paneler och olika typer av byggprodukter. Produktionsvolymen 2017 var 97 000 kubikmeter. Produkterna levereras främst till Skandinavien och Europa. Sågverket är en av Setras tio produktionsanläggningar.

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons