"Ser man på fakta behöver vi bioenergin och kan producera den med ­normala miljöhänsyn"

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
SKOGSENERGI. I Sverige är det självklart med fjärr- och kraftvärme till stor del baserade på bioenergi, men så är det inte i resten av Europa. Där finns en annan syn på skog, konstaterar Sofia Backéus på Svenska bioenergiföreningen (Svebio) som vill ­spräcka ”Bryssel-bubblan”.

– Det som snurrar hela tiden i mitt huvud är vad som händer inom EU, där bioenergin motarbetas av miljöorganisationer från andra länder än Sverige. 
Jag får lite klimatångest av att vi diskuterar pellets­import från USA som ett problem medan vi samtidigt importerar fossil gas och råolja från Ryssland.

Annons
Annons

– Miljöorganisationerna i Bryssel tycker inte att bioenergin är klimatneutral, utan ser skogsavverkning för bland annat bioenergi som ett problem för miljö och klimat. Men om vi ska minska användandet av fossila råvaror är bioenergin en stor del av pusslet jämte sol och vind. 
– Konkret arbetar vi tillsammans med den europeiska bioenergiföreningen Aebiom med data, statistik och fakta och ger goda exempel som en del av vårt lobbyarbete. Det handlar om att öka förståelsen för den nordiska energi- och skogsbranschen. Jag tycker att vi har stöd av svenska politiker, de förstår ju, men man kunde önska att fler drev frågan. Men det är inte de svenska politikerna eller myndigheterna som är problemet, utan Bryssel-bubblan.

– EU:s Vinterpaket för förnybar energi som nyligen kom blev bra för fasta biobränslen som skogsflis och pellets till uppvärmning, men sämre för biobränslen till transporter. Bioenergin är viktig för både handelsbalans, inhemsk produktion och jobben. 

– Jag är hoppfull. Ser man på fakta behöver vi ­bioenergin och kan producera den med normala ­miljöhänsyn. Bioenergin är viktig för både handelsbalans, inhemsk produktion och jobben. Och det finns potential att producera mer. Både i Sverige och i övriga EU finns outnyttjad mark. 

Sofia BackéusSOFIA BACKÉUS
Skoglig doktor, arbetar 
på Svebio med frågor 
som berör fasta biobränslen.

 

Berättat för Ulla Sundin Beck

SKOGEN 12/2016

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons