Sensor ska hitta borre

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Granbarkborreangrepp
Granbarkborreangrepp
FORSKNING. Biologen Martin Andersson på Lunds universitet samarbetar med forskare på Nya Zeeland kring en metod för att upptäcka barkborreangrepp tidigare än man kan i dag, rapporterar Sveriges radio. Deras metod bygger på receptorer som ska känna av insekternas doftämnen.

– Tanken är att ha dem i en bärbar sensor så att man kan upptäcka låga koncentrationer av feromoner i skogen och sätta in åtgärder innan man har ett stort utbrott, säger Martin Andersson till SR.

Annons
Annons

Att odla skogen annorlunda är ett sätt att möta hotet från barkborren, enligt Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.
– Den absolut viktigaste faktorn för södra Sverige är att minska den totala grandominansen vi har i dag, och som är ett väldigt stort risk­tagande för svenskt skogsbruk. 
I en mer variationsrik skog med ­olika trädslag och åldrar i samma bestånd måste barkborrarna leta mera. Då blir det en utspädningseffekt som man kan förvänta sig minskar de totala angreppsmöjligheterna för barkborrarna, säger han till SR.

SKOGEN 8/2019

 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons