Sensor ska hitta borre

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Granbarkborreangrepp
Granbarkborreangrepp
FORSKNING. Biologen Martin Andersson på Lunds universitet samarbetar med forskare på Nya Zeeland kring en metod för att upptäcka barkborreangrepp tidigare än man kan i dag, rapporterar Sveriges radio. Deras metod bygger på receptorer som ska känna av insekternas doftämnen.

– Tanken är att ha dem i en bärbar sensor så att man kan upptäcka låga koncentrationer av feromoner i skogen och sätta in åtgärder innan man har ett stort utbrott, säger Martin Andersson till SR.

Annons
Annons

Att odla skogen annorlunda är ett sätt att möta hotet från barkborren, enligt Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.
– Den absolut viktigaste faktorn för södra Sverige är att minska den totala grandominansen vi har i dag, och som är ett väldigt stort risk­tagande för svenskt skogsbruk. 
I en mer variationsrik skog med ­olika trädslag och åldrar i samma bestånd måste barkborrarna leta mera. Då blir det en utspädningseffekt som man kan förvänta sig minskar de totala angreppsmöjligheterna för barkborrarna, säger han till SR.

SKOGEN 8/2019

 

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons