Det är forskarna Ann Gubbström och Stina Powell som försökt få klarhet i varför den maskulina kulturens problematiska inslag dröjer sig kvar på jägmästarprogrammet.
”Studien visar att det är viktigt att uppmärksamma vad som händer i det dolda för lärare och ledning, såsom på studentkåren och på sociala medier för att förstå hur och varför diskrimineringen kan fortgå”, säger forskarna i ett pressmeddelande från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).
Ett sätt att dölja sexuella trakasserier är att kalla de för skämt, menar de. ”Skämten” har ignorerats eller bagatelliserats och många studenter har upplevt dem som accepterade. Varken utsatta kvinnor eller de som observerat trakasserierna har protesterat av rädsla för att hamna i konflikt. Eftersom reaktioner också har uteblivit från ledningspersoner så anser intervjuade kvinnor att det är ”lönlöst att protestera”.
MILJÖINTRESSE UTMANAR
Studien pekar också på att en ny grupp studenter med ett stort miljöintresse tycks uppfattas som utmanande av dem med mer traditionella värderingar. I den nya gruppen finns exempelvis ett större intresse för naturvård och att äta vegetariskt. Bland dem finns också fler kvinnor och vissa trakasserier har riktats mot dem.
”Om fler mer aktivt kunde stötta de som blir utsatta skulle den mindre grupp som står för trakasserierna få det svårare att fortsätta”, säger Ann Grubbström och Stina Powell.
Men, menar de intervjuade, män kan antas fortsätta att agera för att bibehålla den maskulina kulturen eftersom den ger dem fördelar. Ett agerande som också understöds av vissa kvinnor som har gynnats av att de har anpassat sig till och lärt sig navigera i kulturen. Men det finns också tecken på att metoo-uppropet #slutavverkat och det öppna brevet kan påskynda processen mot en mer jämställd skogssektor.
Om studien: Bygger på fyra fokusgrupper och tre individuella intervjuer med studenter (10 kvinnor och 7 män) samt 14 individuella intervjuer med lärare/ledare (2 kvinnor och 12 män). Forskarnas syn på sexuella trakasserier inbegriper ovälkomna fysiska, verbala och icke-verbala handlingar med sexuell anspelning. Sexuella trakasserier är en form av diskriminering.