Se upp!

2 oktober 2020 Antalet anmälda arbetsskador hos Sveaskog ökade från 3,5 per tusen årsverken till 9,1 – på bara fyra år (till 2019). Gudskelov berodde det visst på att anmälningsbenägenheten hade ökat.

Men siffrorna påminner om att en olycka händer så lätt.
Det kan Frank Nilsson också intyga (läs mer i SKOGEN Skogsteknik 3/2020). Det tog bara någon sekund att hamna under fyrhjulingen. Något snarlikt hände mig för länge sedan. Jag var oskadd, men satt fast under maskinen med huvudet nätt och jämt över en vattenyta. Det tog lite obehagligt många minuter innan ­kollegorna hittade mig.
Vi kan nog alla, amatörer som proffs, berätta om våra nära-ögonblick. Vi behöver påminna varandra om hur lite som krävs. En ojämnhet på marken, lite is, en kvist, en missbedömning … 

Olyckorna i skogen har minskat tack vare professionaliseringen och mekaniseringen. En skördare i skogen ger färre skador än tio motor­sågar i handen. Men hur går det då när fler skogsägare har egna idéer om att de vill få skogen avverkad småskaligt? Jag sätter min tro till tekniken och de passionerade småskaliga entreprenörerna. Och gläds samtidigt åt att fler skogsägare vill att skogen sköts efter deras eget huvud.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Ledare, tidningen SKOGEN Skogsteknik 3/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb