Se upp vid vistelse i fallfärdig granskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreangrepp på granskog 2020. Foto: Bengt Ek.
Skogsstyrelsen varnar för att vistas nära döda granar som finns i stor omfattning efter granbarkborrens härjningar. Risken för att träd ska falla utan förvarning är överhängande.

Sedan 2018 har skadorna av granbarkborren varit förödande i många granskogar i delar av Götaland och Svealand. Inventeringar visar dessutom att stora volymer döda granar står kvar i skogen.

Annons
Annons

Det är framför allt granarna som angreps för några år sedan som nu börjar bli riktigt sköra och fallfärdiga. Det behövs ingen kraftig vind för att de ska falla utan förvarning, varnar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
De fallfärdiga träden känns igen på att de har tappat det mesta barken och börjar få en silvergrå färg. 
– Vi är många som av olika skäl ofta vistas i skogen vilket vi ska fortsätta att göra. Men försök att inte gå nära döda granar och uppehåll er inte intill dem längre än nödvändigt, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre hos Skogsstyrelsen.
Du som arbetar i skogen bör tänka på att vara extra försiktig och undvika att vistas nära de döda granarna vid blåsigt väder.Tänk också på att det krävs erfarenhet och kunskap vid åtgärder av angripna granar eftersom de kan bete sig annorlunda vid avverkning jämfört med friska granar, uppger Skogsstyrelsen.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons