Se upp vid vistelse i fallfärdig granskog

28 december 2021 Skogsstyrelsen varnar för att vistas nära döda granar som finns i stor omfattning efter granbarkborrens härjningar. Risken för att träd ska falla utan förvarning är överhängande.

Se upp vid vistelse i fallfärdig granskog

Sedan 2018 har skadorna av granbarkborren varit förödande i många granskogar i delar av Götaland och Svealand. Inventeringar visar dessutom att stora volymer döda granar står kvar i skogen.

Det är framför allt granarna som angreps för några år sedan som nu börjar bli riktigt sköra och fallfärdiga. Det behövs ingen kraftig vind för att de ska falla utan förvarning, varnar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

De fallfärdiga träden känns igen på att de har tappat det mesta barken och börjar få en silvergrå färg. 

– Vi är många som av olika skäl ofta vistas i skogen vilket vi ska fortsätta att göra. Men försök att inte gå nära döda granar och uppehåll er inte intill dem längre än nödvändigt, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre hos Skogsstyrelsen.

Du som arbetar i skogen bör tänka på att vara extra försiktig och undvika att vistas nära de döda granarna vid blåsigt väder.Tänk också på att det krävs erfarenhet och kunskap vid åtgärder av angripna granar eftersom de kan bete sig annorlunda vid avverkning jämfört med friska granar, uppger Skogsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb