Se upp vid vistelse i fallfärdig granskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreangrepp på granskog 2020. Foto: Bengt Ek.
Skogsstyrelsen varnar för att vistas nära döda granar som finns i stor omfattning efter granbarkborrens härjningar. Risken för att träd ska falla utan förvarning är överhängande.

Sedan 2018 har skadorna av granbarkborren varit förödande i många granskogar i delar av Götaland och Svealand. Inventeringar visar dessutom att stora volymer döda granar står kvar i skogen.

Annons
Annons

Det är framför allt granarna som angreps för några år sedan som nu börjar bli riktigt sköra och fallfärdiga. Det behövs ingen kraftig vind för att de ska falla utan förvarning, varnar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
De fallfärdiga träden känns igen på att de har tappat det mesta barken och börjar få en silvergrå färg. 
– Vi är många som av olika skäl ofta vistas i skogen vilket vi ska fortsätta att göra. Men försök att inte gå nära döda granar och uppehåll er inte intill dem längre än nödvändigt, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre hos Skogsstyrelsen.
Du som arbetar i skogen bör tänka på att vara extra försiktig och undvika att vistas nära de döda granarna vid blåsigt väder.Tänk också på att det krävs erfarenhet och kunskap vid åtgärder av angripna granar eftersom de kan bete sig annorlunda vid avverkning jämfört med friska granar, uppger Skogsstyrelsen.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons