Se upp för torkskador!

1 juni 2017 Allt fler skogsägare i Götaland begär dispens för att få avverka i förtid. Det handlar om granar med roströda och bruna barr. Enligt SLU har är träden sannolikt torkstressade och därmed mottagliga för svampangrepp. Nu uppmanas skogsägare att hålla koll på sin skog.

Se upp för torkskador!

Redan för en månad sedan upptäcktes torra träd i norra delen av Kalmar län och sedan har torkan fortsatt. Skogsägare i området begär i allt större utsträckning dispens för att ta ned drabbade träd i förtid för att rädda virkesvärdet, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi tror det är en kombination av svampsjukdomen granrost och torka. Träd som normalt sett skulle tagit ett granrostangrepp med en klackspark får nu svårt att försvara sig om de samtidigt är torkstressade. Det vill till att det kommer regn nu annars riskerar träden att dö, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen

Hur omfattande angreppen är vet Skogsstyrelsen ännu inte men rapporterna om de torkstressade och granrostangripna träden kommer från Götaland, området mellan Vänern och Vättern, Kronobergs län, nordöstra Skåne och norra delen av Kalmar län.

Utsatta träd är också mer mottagliga för granbarkborre som svärmar just nu i Syd- och Mellansverige.

Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att hålla koll på sin egen skog, när det gäller torka, granrost och angrepp av granbarkborren. Granrosten angriper inte knoppar och normalt sett överlever en gran ett angrepp av granrost. Syns gröna skott i grenspetsarna så är granen på gång igen.

– Det här understryker vikten av att sätta rätt träd på rätt mark, att inte sätta gran på mark som är gynnsam för tall, säger Gunnar Isacsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb