Virkesmarknad.

Se upp för olika prislistor

6 maj 2008 Holmen skog betalar bäst i Hälsingsland. Det visar SKOGENs jämförelse. Men, nöj dig inte med det beskedet. Holmen har flera andra prislistor som man använder i Hälsingsland.

SKOGENs prisjämförelse sker per län eller per landskap. Men det är i många fall ett allt för stor geografiskt område. Prislistorna i skogsbruket är i många fall mycket mer lokala och anpassade till enskilda sågverk. Som skogsägare gäller det att hålla reda på vilken lista man jämför med.

Tall. Skillnaden mellan de olika aktörerna är väldigt små och beror på medelstammen. I normala slutavverkningar är skillnaden mellan köparna väldigt liten. Mellanskog betalar bäst, även om man halkar efter Holmen när det blir riktigt grovt. Weda Skog framstår också som ett starkt kort i normala slutavverkningar. Däremot tappar man när skogen blir grövre. Holmen Skog betalar som regel bäst för klenare slutavverkningar, gallringar och i riktigt grov skog.
Däremot är Holmen sämre på att betala för bra kvalitet. Holmen betalar 759 kr/ m3fub för klass 1-timret, medan Weda toppar med 785 kronor per m3fub. Weda prislista för normaltimmer drar dessutom mot längre stockar vilket ökar skillnaden ännu mer i skog av bra kvalitet. Skillnaden är inte större än att Weda i bestånd med hög kvalitet kan dra förbi konkurrenterna och bli det bästa alternativet.

Gran. Holmen skog använder sig av flera olika granprislistor i Hälsingland. Vi kan nog anta att den lista som Holmen har är en av de bättre. Håll därför koll på vilken lista som är aktuell när det är dags för just din affär. Svarvtimmer och klentimmer som normalsortiment drar upp priset.
Weda Skogs grankubb ger bra betalt i klenare skog, även om man inte hänger med Holmen. I grövre skog faller man däremot igenom. Istället seglar Mellanskog upp som god tvåa i grova, grandominerade avverkningar.

Läs mer i SKOGEN 4/08.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb