Se upp för olika prislistor

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Virkesmarknad. Holmen skog betalar bäst i Hälsingsland. Det visar SKOGENs jämförelse. Men, nöj dig inte med det beskedet. Holmen har flera andra prislistor som man använder i Hälsingsland.

SKOGENs prisjämförelse sker per län eller per landskap. Men det är i många fall ett allt för stor geografiskt område. Prislistorna i skogsbruket är i många fall mycket mer lokala och anpassade till enskilda sågverk. Som skogsägare gäller det att hålla reda på vilken lista man jämför med.

Annons
Annons

Tall. Skillnaden mellan de olika aktörerna är väldigt små och beror på medelstammen. I normala slutavverkningar är skillnaden mellan köparna väldigt liten. Mellanskog betalar bäst, även om man halkar efter Holmen när det blir riktigt grovt. Weda Skog framstår också som ett starkt kort i normala slutavverkningar. Däremot tappar man när skogen blir grövre. Holmen Skog betalar som regel bäst för klenare slutavverkningar, gallringar och i riktigt grov skog.
Däremot är Holmen sämre på att betala för bra kvalitet. Holmen betalar 759 kr/ m3fub för klass 1-timret, medan Weda toppar med 785 kronor per m3fub. Weda prislista för normaltimmer drar dessutom mot längre stockar vilket ökar skillnaden ännu mer i skog av bra kvalitet. Skillnaden är inte större än att Weda i bestånd med hög kvalitet kan dra förbi konkurrenterna och bli det bästa alternativet.

Gran. Holmen skog använder sig av flera olika granprislistor i Hälsingland. Vi kan nog anta att den lista som Holmen har är en av de bättre. Håll därför koll på vilken lista som är aktuell när det är dags för just din affär. Svarvtimmer och klentimmer som normalsortiment drar upp priset.
Weda Skogs grankubb ger bra betalt i klenare skog, även om man inte hänger med Holmen. I grövre skog faller man däremot igenom. Istället seglar Mellanskog upp som god tvåa i grova, grandominerade avverkningar.

Läs mer i SKOGEN 4/08.

Lokala jämförelser, Hälsingland

Publicerad:
 • Ny digital skogsbruksplan lanseras

  Virkesbörsen har utvecklat digitala skogsbruksplaner som uppdateras automatiskt.
 • Annons
 • ”Bjud in till produktionsskogen”

  LEDARE. Med temat Öppna skogen vill vi ta fasta på att det inte behöver finnas någon motsättning mellan att bedriva lönsam virkesproduktion och vara en välkomnande värd för olika skogsgäster, skriver Johan Larsson .
 • Rejält lönsamhetsfall för sågverken

  Från rekordvinster till nollresutat på bara några månader. Så beskriver Danske Bank läget för vissa sågverk.
 • Annons
 • Forskare utvinner el ur trä

  Kategorier: träforskning, KTH
  Forskare vid KTH har utvunnit elektricitet ur trä. Effekten är anmärkningsvärd, anser de.
 • Därför har vi räknat som vi gjort i SKA 22

  SKOGENdebatt, SKA 22 ger, i enlighet med regeringsupdpraget, ett slags avverkningstak under vilket marknaden kan agera. Men vi välkomnar fortsatta analyser av andra aktörer. Det menar Andreas Eriksson, Skogsstyrelsen, apropå två tidigare debattartiklar om SKA 22.
 • Annons