Se upp för gran i norr!

14 augusti 2014 Norr om Gävle bör man absolut inte plantera gran på tallmarker. I försök från 1950-talet ser man i dag att granen har mycket lägre tillväxt jämfört med tall. Bara 30 procent!

Nyare försök, där modernare föryngringsmetoder använts, visar på något mindre skillnader men bekräftar ändå resultaten. Det är få marker över huvud taget där granen växer bättre.

I juninumret av tidningen SKOGEN sammanfattar vi vad forskningsprogrammet Future Forests har kommit fram till om trädslag och plantor efter sex års forskning.

Lärken har många fördelar. Den växer snabbt och trivs på både bättre och lite sämre marker. Den gillas visserligen av älg och annat klövvilt – men klarar liksom granen att skjuta nya skott efter omild behandling. Dessutom har den en ungdomstillväxt på upp till en meter om året, så den kan snabbt ta sig förbi beteshöjd.

Text: Berith Wikström

SKOGEN 6-7/2014

Läs SKOGEN på papper eller digitalt
Hela artikeln och ännu fler tips om trädslagsval finns i det senaste numret av SKOGEN.
Prenumerera på tidningen SKOGEN. Tips och inspiration inom skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. 11 nr 567 kr. 50 kr rabatt för medlemmar i Föreningen Skogen.
Skogen på nätet. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
Sök i gamla nummer av tidningen. Fritextsök. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
För läsplatta: Köp SKOGEN nummer 6-14 för läsplatta på Qiozk.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb