Se upp för gran i norr!

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Norr om Gävle bör man absolut inte plantera gran på tallmarker. I försök från 1950-talet ser man i dag att granen har mycket lägre tillväxt jämfört med tall. Bara 30 procent!

Nyare försök, där modernare föryngringsmetoder använts, visar på något mindre skillnader men bekräftar ändå resultaten. Det är få marker över huvud taget där granen växer bättre.

Annons
Annons

I juninumret av tidningen SKOGEN sammanfattar vi vad forskningsprogrammet Future Forests har kommit fram till om trädslag och plantor efter sex års forskning.

Lärken har många fördelar. Den växer snabbt och trivs på både bättre och lite sämre marker. Den gillas visserligen av älg och annat klövvilt - men klarar liksom granen att skjuta nya skott efter omild behandling. Dessutom har den en ungdomstillväxt på upp till en meter om året, så den kan snabbt ta sig förbi beteshöjd.

Text: Berith Wikström

SKOGEN 6-7/2014

 

Läs SKOGEN på papper eller digitalt
Hela artikeln
och ännu fler tips om trädslagsval finns i det senaste numret av SKOGEN.
Prenumerera på tidningen SKOGEN. Tips och inspiration inom skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. 11 nr 567 kr. 50 kr rabatt för medlemmar i Föreningen Skogen.
Skogen på nätet. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
Sök i gamla nummer av tidningen. Fritextsök. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
För läsplatta: Köp SKOGEN nummer 6-14 för läsplatta på Qiozk.

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons