”Se skog och vatten som en helhet”

26 augusti 2016 Restaurera inte näraliggande skogar och vattendrag var för sig, utan behandla dem som en helhet. Uppmaningen kommer från forskaren Christer Nilsson, Umeå universitet.

”Se skog och vatten som en helhet”

 Stränder längs vattendrag i skogslandet är miljöer där skog och vatten möts och drar nytta av varandras resurser.

– Trots uppenbara samband mellan land- och vattenekosystem restaureras skogar och vattendrag nästan alltid i liten skala var för sig. När ett vattenrikt skogsekosystem utarmats kan det vara svårt att återfå dess ursprungliga status genom att restaurera endast den ena av delarna. Både land- och vattenmiljöerna måste integreras i restaureringsarbete, säger Christer Nilsson, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, i ett pressmeddelande från Umeå Universitet.

Människans utnyttjande av skogar och vattendrag utarmar ekosystemens livsmiljöer, hävdar han.

– Det gäller även biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Många naturområden restaureras för att vända utvecklingen, men för att lyckas måste man ta hänsyn inte bara till det ekosystem som ska restaureras utan även till omgivande ekosystem, säger Christer Nilsson,

– Det är komplexa samband över stora områden det handlar om, vilket gör att resultaten av småskaliga projekt låter vänta på sig. Storskaliga restaureringsprojekt med landskapsperspektiv har större chans att lyckas. Forskare och praktiker som arbetar med restaurering har stora och svåra utmaningar framför sig, tillägger han.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb