Scouterna belönas med Guldkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Scouterna har 68 000 unga medlemmar som träffas varje vecka i olika aktiviteter runt om i Sverige.
Scouterna har som första organisation någonsin tilldelats Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Scouterna kommer att motta priset av kung Carl XVI Gustaf den 25 april 2017 under Skogsnäringsveckan.

Scouterna är en förebild när det gäller att skapa engagemang hos unga vilket nu belönas med Guldkvisten, skriver Föreningen Skogen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Varje år uppmärksammar Föreningen Skogen personer som gjort värdefulla insatser för de svenska skogarna.

 – I en allt mer urban värld får scouterna upp ungdomarnas ögon för skogen, dess möjligheter och begränsningar, både i privatlivet och vid byggandet av vår värld, står det i motiveringen.

– Scouterna spelar en viktig roll för att forma framtidens ansvarsfulla naturförvaltare, både som yrkesfolk och en klok allmänhet, säger Bengt Ek, vd Föreningen Skogen och fortsätter:

– Scouterna är förebilder när det gäller att skapa engagemang hos unga. Och det är ute på plats som engagemanget för naturen föds, där möter barn och unga utmaningar och lär sig se naturens möjligheter och begränsningar. Scoutrörelsen har redan guidat många till att bli ansvarstagande naturförvaltare i vuxenlivet. Därför är det glädjande att överlämna Guldkvisten till dem, avslutar Bengt Ek.

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer och varje vecka träffas drygt 68 000 medlemmar i olika aktiviteter, från norr till söder. Och allt fler vill bli scouter, scoutrörelsen växer för tredje året i rad och under 2016 ökade antalet scouter med åtta barn och unga varje dag.

– Vi är otroligt stolta och glada att ta emot Guldkvisten. Vi ser det som ett exempel på att det vi gör skapar goda förebilder i det samhälle vi lever i, i stad såväl som på landsbygd. Vi lovar alla som vill vara med äventyr och nya kompisar, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare.

 

 

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons