Scouterna belönas med Guldkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Scouterna har 68 000 unga medlemmar som träffas varje vecka i olika aktiviteter runt om i Sverige.
Scouterna har som första organisation någonsin tilldelats Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Scouterna kommer att motta priset av kung Carl XVI Gustaf den 25 april 2017 under Skogsnäringsveckan.

Scouterna är en förebild när det gäller att skapa engagemang hos unga vilket nu belönas med Guldkvisten, skriver Föreningen Skogen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Varje år uppmärksammar Föreningen Skogen personer som gjort värdefulla insatser för de svenska skogarna.

 – I en allt mer urban värld får scouterna upp ungdomarnas ögon för skogen, dess möjligheter och begränsningar, både i privatlivet och vid byggandet av vår värld, står det i motiveringen.

– Scouterna spelar en viktig roll för att forma framtidens ansvarsfulla naturförvaltare, både som yrkesfolk och en klok allmänhet, säger Bengt Ek, vd Föreningen Skogen och fortsätter:

– Scouterna är förebilder när det gäller att skapa engagemang hos unga. Och det är ute på plats som engagemanget för naturen föds, där möter barn och unga utmaningar och lär sig se naturens möjligheter och begränsningar. Scoutrörelsen har redan guidat många till att bli ansvarstagande naturförvaltare i vuxenlivet. Därför är det glädjande att överlämna Guldkvisten till dem, avslutar Bengt Ek.

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer och varje vecka träffas drygt 68 000 medlemmar i olika aktiviteter, från norr till söder. Och allt fler vill bli scouter, scoutrörelsen växer för tredje året i rad och under 2016 ökade antalet scouter med åtta barn och unga varje dag.

– Vi är otroligt stolta och glada att ta emot Guldkvisten. Vi ser det som ett exempel på att det vi gör skapar goda förebilder i det samhälle vi lever i, i stad såväl som på landsbygd. Vi lovar alla som vill vara med äventyr och nya kompisar, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare.

 

 

Publicerad:
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons