Scouterna belönas med Guldkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Scouterna har 68 000 unga medlemmar som träffas varje vecka i olika aktiviteter runt om i Sverige.
Scouterna har som första organisation någonsin tilldelats Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Scouterna kommer att motta priset av kung Carl XVI Gustaf den 25 april 2017 under Skogsnäringsveckan.

Scouterna är en förebild när det gäller att skapa engagemang hos unga vilket nu belönas med Guldkvisten, skriver Föreningen Skogen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Varje år uppmärksammar Föreningen Skogen personer som gjort värdefulla insatser för de svenska skogarna.

 – I en allt mer urban värld får scouterna upp ungdomarnas ögon för skogen, dess möjligheter och begränsningar, både i privatlivet och vid byggandet av vår värld, står det i motiveringen.

– Scouterna spelar en viktig roll för att forma framtidens ansvarsfulla naturförvaltare, både som yrkesfolk och en klok allmänhet, säger Bengt Ek, vd Föreningen Skogen och fortsätter:

– Scouterna är förebilder när det gäller att skapa engagemang hos unga. Och det är ute på plats som engagemanget för naturen föds, där möter barn och unga utmaningar och lär sig se naturens möjligheter och begränsningar. Scoutrörelsen har redan guidat många till att bli ansvarstagande naturförvaltare i vuxenlivet. Därför är det glädjande att överlämna Guldkvisten till dem, avslutar Bengt Ek.

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer och varje vecka träffas drygt 68 000 medlemmar i olika aktiviteter, från norr till söder. Och allt fler vill bli scouter, scoutrörelsen växer för tredje året i rad och under 2016 ökade antalet scouter med åtta barn och unga varje dag.

– Vi är otroligt stolta och glada att ta emot Guldkvisten. Vi ser det som ett exempel på att det vi gör skapar goda förebilder i det samhälle vi lever i, i stad såväl som på landsbygd. Vi lovar alla som vill vara med äventyr och nya kompisar, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare.

 

 

Publicerad:
 • Snart syns skogsbruket i storstäderna

  Med humor och sportreferenser vill kampanjen Skogslandslaget nå ut med kunskap om familjeskogsbruket till storstadsbor.
 • Annons
 • Forskare utvecklar fjärrstyrd markberedare

  En fjärrstyrd markberedare ska utvecklas av Skogforsk. Det finns flera anledningar till att man valt just en markberedningsmaskin.
 • Plockhuggare får skogspris

  Skogsägare Jan Bertilsson ställde om till hyggesfritt och anordnar kurser i ämnet. För det får han Naturskyddsföreningens skogspris.
 • Annons
 • Frivilligt avsatt areal oförändrad

  Arealen frivilligt avsatt skogsmark, cirka 1,3 miljoner hektar, var oförändrad 2021 jämfört med året innan.
 • Smittat frö kan förklara diplodia

  Skadliga svampar kan åka snålskjuts på frön och leva latent i värdväxter länge innan skador uppstår. Det kan vara förklaringen till utbrotten av tallsvampen diplodia på senare år, tror forskare vid SLU. Kunskapen ger hopp om metoder som kan stoppa skadegörare tidigt.
 • Annons