SCA överklagar avverkningsförbud

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SCA överklagar ett avverkningsförbud till mark- och miljöverdomstolen. Bolaget vill ha svar på frågan: Ska Skogsstyrelsens hantering av en vanlig avverkningsanmälan kunna överklagas av miljöorganisationer?

SCA ålades avverkningsförbud efter att föreningen Skydda Skogen överklagat att Skogsstyrelsen inte reagerat på en avverkningsanmälan. Detta trots att föreningen genom inventering funnit rödlistade arter i de aktuella skogarna i Härjedalen och Jämtland. Detta meddelades Skogsstyrelsen som dcok inte vidtog några åtgärder. Det borde de ha gjort, anser Skydda Skogen. De anmälde det uteblivna agerandet till mark-och miljödomstolen som biföll och stoppade avverkningarna.

Annons
Annons

Nu har SCA gjort en överklagan. Enligt Jonas Mårtensson, affärsområdeschef Skog hos SCA, har man tagit betryggande hänsyn till de arter som finns på de planerade avverkningsområdena. Bolaget konstaterar att de har anmält avverkningarna enligt skogsvårdslagen och att Skogsstyrelsen inte hade några invändningar under den föreskrivna perioden på sex veckor.

– Vi vill att mark- och miljööverdomstolen prövar om Skogsstyrelsens normala hantering av en vanlig avverkningsanmälan verkligen kan överklagas. Om så är fallet kan en miljöorganisation överklaga varje planerad avverkning. VI skulle då få en orimlig planeringssituation i skogsbruket och en lika orimlig arbetsbelastning på Skogsstyrelsen och rättsväsendet!, säger Jonas Mårtensson i ett pressmeddelande.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons