Många närmar sig pensionsåldern och färre vill utbilda sig. Vi måste se om vårt hus för att säkerställa behoven. Det säger Jonas Arvidsson, utvecklingschef på SCA, Västerbottens skogsförvaltning, Lyckselekontoret.
SCA har nyss anställt ett kustlag i Umeå och planerar att anställa ytterligare ett lag i Lycksele. Samtidigt behöver de sex egna lagen i Lycksele kompletteras med ny personal.
Lågkonjunkturen följs snart av en uppgång där allt talar för att det kommer att krävas betydligt fler maskinförare än vad som finns tillgängligt i dag.
Jonas Arvidsson vill inte att de egna lagen ska uppfattas som ett hot mot SCA:s entreprenörer. Snarare är de ett komplement. SCA tänker inte undergräva entreprenörernas verksamhet genom att locka över förare från deras lag. Det skulle direkt slå tillbaka mot dem själva om entreprenören förlorar kompetent personal.
Hela samhället såväl skogsbruket som skolan måste ta ett gemensamt ansvar för att öka rekryteringarna till skogsjobben, säger han.
Maskinförare är bristvara. Många har lämnat skogen för andra jobb som de hoppas ska betala sig bättre. I norr har gruvnäringen lockat med bra löner och fasta arbetstider. Dessutom går allt fler förare i pension. Kalix Skogsmaskinutbildning lockade bara 8 sökande till de 24 platserna.
Läs mer i senaste SKOGEN 6/09.
Text och bild: Matts Bildström