Sätta plant inget sommarjobb

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Sune Jonsson
Entreprenören Sune Jonsson har bland annat elever från idrottsgymnasiet i Torsby på lönelistan. Men då får det bli arbete på vårhelgerna. När sommarlovet kommer är säsongen i stort sett slut.
Planteringssäsongen, i varje fall i Mellansverige, sammanfaller inte med skolloven längre. Varken i början eller slutet av sommaren.

Plantering har varit ett klassiskt sommarjobb i skogsbygderna men numera är ungefär halva arbetsstyrkan utländsk och åtskilliga skogsvårdsentreprenörer anställer hellre utländsk arbetskraft än svenska ungdomar med måttlig motivation. Men orsaken är inte bara ungdomlig lättja. Arbetet görs allt mindre på högsommaren.
Med det fryslagrade plantmaterial som används i Syd- och Mellansverige startar säsongen i slutet av april och plantorna bör vara i marken till midsommar. Det innebär att det i år på sina hålla bara fanns fyra sommarlovsdagar att jobba på.
Mats Karlbom på Bergviks plantskola i Sjögränd utanför Uddeholm förklarar hur det hänger ihop.
–Till vårplanteringarna använder vi fryslagrade plantor som är i vila. De måste planteras så tidigt som möjligt så att de hinner  rota sig ordentligt och hinna med årets tillväxt innan hösten och frosten kommer. Därför är det bäst att plantera före midsommar.
–Den skogsägare som tänkt ägna någon semestervecka i juli åt plantering kan möjligen plocka ut plantor vid midsommar, ställa dem i skugga, öppna lådorna så de får ljus och se till att de inte torkar. Då kan man nog få ett bra resultat någon vecka in i juli. Men det blir ju lite omständligt och entreprenörer kan inte jobba på det viset.

Annons
Annons

När det gäller höstplanteringen får den inte börja för tidigt.
–Vi har granplantor som vi bromsat upp genom mörkläggning under fyra veckor för att de skall vara frosthärdiga vid höstplanteringen och därmed undvika att de skadas av frosten, säger Mats Karlbom.
Men visst finns det möjligheter för skol-ungdomar att plantera ihop till en hyfsad extrainkomst på helgerna i april och maj. Entreprenören Sune Jonsson i Ekshärad med företaget Tönnets Skogsavverkningar AB som utför olika skogstjänster har svenska plantörer.
–Jag har bra kontakter med skidskyttarnas idrottsgymnasium i Torsby. De vill gärna tjäna lite extra och sätter rätt mycket plant på helgerna i slutet av läsåret. De sköter sig i stort sett själva och det är aldrig några problem, berättar han.
Han har bara svenska plantörer, eller närmare bestämt lokala. Bland det tiotal plantörer som jobbar full säsong finns även en polska och en holländare som båda bosatt sig i bygden.
–Jag hade en grupp polska plantörer för några år sedan men antagligen hade jag otur för det fungerade inte. Det var både supande och annat. Vissa dagar jobbade de inte och skulle ta igen det senare vilket inte skedde, så jag har sedan dess rekryterat lokalt.
–För mig är det väldigt viktigt att jag vet var mina plantörer är. Vi kör plantorna ända ut på hyggena i stället för till närmaste väg för att det ska bli effektivare, säger han.

I Sune Jonssons planteringspersonal finns sex-sju plantörer som återkommer år efter år medan övriga rekryteras varje år, ibland via arbetsförmedlingen.
–Visst händer det att jag får tag på svenska ungdomar som inte kommer i tid på morgonen men det brukar bli så att de som inte fungerar slutar efter några dagar, säger han.
En av dem som jobbat i många år är Agneta Mårtensson som planterat sedan 1986 med några säsongers uppehåll för en krånglande ryggs skull. Nu är hon dock igång igen och med sin erfarenhet hjälper hon också till med att planera transporterna.
–Det passar bra att arbeta säsong. Annan tid ägnar jag bland annat åt våra hästar. Och innan planteringen drar igång är jag med och inspekterar tidigare planteringar. Det görs i snösmältningen innan planteringen startar, berättar hon.

Text och foto: Tomas Nilsson

SKOGEN 8/12

 

Publicerad:
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons