Sätt rätt ord på vägvalet 

19 februari Stigen till en tålig skog delar sig – vilken väg väljer du? Den motståndskraftiga framtidsskogen är kanske antingen en artrik blandskog eller en monokultur. Forskaren Adam Felton vill att vi vet vad vi talar om och vilken väg vi väljer. 

Sätt rätt ord på vägvalet 
Både blandskogar och monokulturer kan vara resilienta. Men se till att använda begreppet rätt, anser Adam Felton.Foto: Bengt Ek.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

 Resiliens är ett fint ord för förmågan hos till exempel ekosystem att stå emot och klara av en förändring samt även återhämta sig. Det är ett begrepp som de senaste femtio åren har blivit en viktig del av det bredare begreppet hållbar utveckling, kan man läsa på till exempel Wikipedia.  

Resiliens är alltså en högst önskvärd egenskap hos en produktionsskog. Vi vill förstås att den både ska klara oförutsedda störningar som insektsangrepp med så lindriga konsekvenser som möjligt och sedan också kunna återhämta sig från eventuella skador.  

Men riktigt så enkelt är begreppet ändå inte, enligt Adam Felton som är docent vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap vid SLU i Alnarp. 

– Vi använder gärna detta ord, men det täcker egentligen två väldigt skilda företeelser, säger han. 

Adam Felton. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Han vill sätta fingret på att det förlängningen inte bara handlar om språk utan om viktiga vägval i skogsbruket och skiljer därför på framtvingad och biologisk resiliens. Tillsammans med europeiska kolleger har han publicerat en artikel i en vetenskaplig tidskrift för att uppmärksamma detta. 

Ett sätt att göra skog mer resilient kan vara att plantera trädslag som är motståndskraftiga mot oönskade händelser, kanske någon exot. Andra åtgärder är kortare omloppstid eller kemiskt plantskydd.  

– Dessa åtgärder kan betraktas som ”coerced resilience”, framtvingad resiliens, och innebär ofta en återkommande mänsklig påverkan som standardiserar skogen – den blir mindre varierad, säger Adam Felton.  

Denna framtvingade resiliens, där skogen blir beroende av människans fortsatta ingrepp, är enligt honom något annat än en naturlig, ekologisk process med naturens egen återhämtningsförmåga – en ekologisk resiliens.  

Det finns alltså två vägar att gå och ordet resiliens bör helt enkelt definieras mer noggrant, anser Felton, eftersom den väg skogsägaren väljer givetvis får konsekvenser för produktionsskogens framtid.  

Den framtvingade resiliensen är ett resultat av mänsklig aktivitet, en aktiv och planerad verksamhet som riskerar att utarma den biologiska mångfalden och störa skogens ekosystem. Ett exempel är förkortad omloppstid som förvisso kan minska risken för stormskador, men samtidigt påverka exempelvis vilda bär, svamp och vattenkvalitet.  

Ett annat exempel är skogsägarens önskan att reducera risken för sjukdomar. En lösning kan vara att plantera kloner av motståndskraftiga trädslag, en annan att gynna blandskog framför monokultur. Självklart blir resultatet två helt olika bestånd, men i båda fallen kan man tala om resiliens. 

Vägvalet till resiliens påverkar alltså i längden skogen och bestånden. Ökade störningar kan motivera skogsägaren att ställa om likåldriga bestånd till mer komplexa trädslagsblandningar eller olikåldriga bestånd. Båda dessa exempel ökar möjligheten för biologisk mångfald. Det har alltså betydelse vilken typ av resiliens man tänker sig. 

– Vi vill med vår artikel helt enkelt uppmärksamma skogsägaren på att vi måste veta vad vi talar om. Mångfald genom olika trädslag kan ge fördelar, men det är viktigt vilka trädslag man väljer som svar på de störningar skogsägaren vill förbereda sin skog på. Att inte lägga alla ägg i samma korg är säkert bra, för det råder osäkerhet om vad som kommer att hända i framtiden, säger Adam Felton. 

Han pekar på att ingen kunde ha förutsett för hundra år sedan att gran i södra Sverige skulle möta så många utmaningar: granbarkborre, röta, torka och stormskador.  

– Så framtiden är också den ett komplext problem. Det gör det svårare för skogsägaren att fatta beslut. 

FOTNOT Re·sili·ens [‑en´s] substantiv ~en: Förmåga t ex hos ekosystem att återhämta sig eller motstå olika störningar (Svenska akademiens ordlista). 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb