”Sätt en surrande skogslönn”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
Tidningen SKOGEN 8/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Södras lövskogsexpert Anders Ekstrand använder gärna skogslönn i sina egna ekblandbestånd. Han anser den vara ett underskattat trädslag med snabb tillväxt som kunde odlas mer.

”Lönnen blommar tidigt på våren, samtidigt som löven slår ut. Den får ett färgspel av gula och ljusgröna toner som berättar att frosten är över och våren på gång. På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in sovrummet. Tusentals humlor söker nektar och pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar som vinbärsfux och sorgmantel. 

Som gammal kan lönnen ha medelrik bark. Den blir då hemvist för lavar och mossor som i dag har det kämpigt eftersom både almen och asken drabbats av sjukdomar.

Lönnen är trevlig både för naturvård och landskapsbilden. Få trädslag byter färger så dramatiskt på hösten som lönnen. Efter den första frostnatten blir löven gula, orange eller röda och tillsammans med andra lövträd ger de den speciella höstkänslan. Om inte vinden är för stark kan löven sitta kvar i flera veckor. 

Annons
Annons

Anders EkstrandAnders Ekstrand, lövskogsexpert på Södra. Foto: Karin BernleDen stora bladmassan som faller multnar oftast ned redan under kommande år. Lönnen är en bra markförbättrare och bidrar till ökad mullhalt i marken. Löven har litet högre pH-värde än de av garvsyror surare eklöven.

Lönnfröna är försedda med den berömda näsan. De flesta barn har nog klistrat fast ett lönnfrö som extra förlängning på snoken. I själva verket är det ett segel som får fröet att blåsa iväg från moderträdet. Ofta seglar det i väg som en liten helikopter och vinden får fröet att cirkulera runt sin egen axel medan det långsamt sjunker mot marken.”

I nästa nummer: Följ med till Anders Ekstrands eget lövbestånd och lär dig mer om lönnen. 

SKOGEN 8/2020

 

 

Publicerad:
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons